Magyarság Tájak/korok Történelem Történelem Videók

Mindent elmond: a kopjafák szimbólumrendszere

A kopjafák szimbólumrendszere nem egy egzakt tudomány. Gyakorlatilag semmi bizonyított forrás nem áll rendelkezésre. Az én információim is főleg székelyföldi szájhagyományokra épülnek. Tájegységenként, helységenként eltéréseket tapasztalhatunk.

Borítóképen: Nyergestető

Székelyföldön használt szimbólumok egy részének jelentését, értelmezését próbáltam meg összegyűjteni a teljesség elérésének lehetetlenségét elismerve. Az a kérésem, hogy aki a témakörben bármilyen ismerettel rendelkezik, ossza meg velem információit, és én itt közzéteszem. A szimbólumok, amelyek komoly ornamentikai értéket is képviselnek nagyon sokfélék, és egy mintának számtalan változata fellelhető. A minta stilizálásával vagy cizellálásával a faragó egyénisége, alkotóképessége is kifejezésre jut.

Mire figyeljünk?

Amit elég sokan ismernek, a kopjafákon a tulipánvégződés női jelentéssel bír. Ha a tulipánt nem végződésként használjuk, lánygyerekre utal. Az összes többi végződés férfijelentésű. A vallásszimbólumokkeresztszomorúfűzLuther-rózsa stb. a név alá vagy a hátsó felületre kerülnek. Nem biztos, hogy a legnagyobb méretű vagy legcicomásabb kopjafa a legszebb. Ha temetőbe készítjük, vegyük figyelembe a szomszéd sírokon lévő kegyeleti tárgyakat. Nehogy Eiffel-toronynak tűnjön a mi kis szerény kopjafánk. Szokták egyedül, de család esetén párosával alkalmazni a kopjafákat. Ha két kopjafát alkalmazunk egy síron, akkor azok egymás mellett V alakban helyezkednek el….

forrás: http://www.kopjafa.hu/ Szabó Béla

Ajánlott Cikkek