Hírek

Minimálbér és rezsicsökkentés: Nem!

Egyre érdekesebb Márki-Zay Péter kampánya. Véleménye szerint nem feltétlenül szükséges a minimálbér, hiszen „gazdasági kérdésekben roppant liberális”, ugyanakkor a rezsicsökkentésről az a véleménye, hogy az mindössze „populizmus”, amit nehéz lesz megszüntetni. Közben Gyurcsány Ferenc közösségi oldalán bombasztikus bejegyzést tett közzé, miszerint „Azt kérte a kapitány, hogy ne kampányoljak.” Nem is kell, a leckét már jó alaposan megtanulta a torontói csodagyerek.

Sőt! Igazán soka időt nem kellett felkészítésével eltölteni, hiszen már egy tavalyi videós beszámolójában megkérdezték, hogy véleménye szerint mennyi lenne az ideális minimálbér. Erre jött a válasz:

„Én gazdasági kérdésekben roppant liberális vagyok, én nem feltétlenül tartom szükségesnek a minimálbért se.”

Most jöhetnek a kommentek, hogy például Ausztriában sincs minimálbér, és lám, mégis… Értjük mi ezt, de az vajon tudják azok, akik szerint nincs semmilyen bérminimum, hogy Bécs környékén ugyan nincs törvényi szabályozás a minimálbérre, viszont azt ágazati szakszervezeti szinten mégis rögzítik? Ugye, ugye…

És a rezsicsökkentésrő mi a véleménye? Nos, itt sem köntörfalaz, egyértelmű, hogy a megszüntetésére törekszik:

„Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni.”

A mondat szerkezete kicsit ferdít, mert a „baj” és a „megszüntetés” a lehető legtávolabb került egymástól, de Márki-Zay nézőpontjából valójában az a legnagyobb baj, hogy nehéz megszüntetni…

Miért kell megszüntetni? Mert az a rendszer, ami kialakult bizony nem szolgálja azon cégek érdekeit, akiknek korábban már sikerült egyszer eladni a teljes magyar infrastruktúrát, a gázszolgáltatóktól kezdve a vízmű és csatorna cégeken keresztül az áramszolgáltatókig. Mert bizony most abban nagy lehetőség lenne, hogy újra eladják… De ehhez meg kell felelni bizonyos elvárásoknak!

„És igenis az árakon keresztül ösztönözzük az energiatakarékosságra.”

Ez az egyik legnagyobb hazugsága a mai baloldalnak és a zöldeknek. Ez nem ösztönzés, hanem nettó büntetés, mert – mint éppen a rezsicsökkentés mutatja! – bizony van lehetőség arra, hogy a lakosság kedvező árak mellett vehesse igénybe az alapvető közüzemi szolgáltatásokat! Tessék szíves ellátogatni Erdélybe (nem kell nagy dobra verni!), és megkérdezni pár bérből és fizetésből élő családot, hogyan változott az utóbbi egy évben a családi kassza azon része, amit az alapvető közüzemi kiadásokra fordítanak, és ez milyen hatással volt a fogyasztásra!

De segítünk! Nehogy még a végén kiderüljön, hogy ott van, ahol nem szívesen látják… Annyi történt, hogy ugyanazt többszörös áron kapják meg a háztartások. Mivel azonban már eddig sem dúskáltak az anyagi javakban, eddig is takarékoskodtak éppen eleget, a további csökkentés azt jelentené, hogy fáznak, és nem tisztálkodnak…

Sajnos máris előfordul, hogy vannak, akik kénytelenek így tenni, mert egész egyszerűen nem tudják kifizetni azt a rezsit, ami lassan túlnő a teljes családi költségvetésen…

Nos, akkor tessék szavazni, és ha fázni, meg koszosnak lenni jó, nyugodtan leadni azt a szavazatot! Mi nem gondoljuk, hogy bárkit is lebeszélnénk erről, de talán megéri megfontolni, hogyan is szavaz az ember.

Ajánlott Cikkek