Felvidék Hírek

Minority SafePack – Ismét tűzzék napirendre a kisebbségvédelem ügyét!

Aláírásgyűjtést kezdett a Pro Civis polgári társulás a Felvidéken annak érdekében, hogy az Európai Bizottság (EB) bírálja felül az európai kisebbségvédelem uniós jogrendjének kialakítását célzó Minority SafePack kezdeményezéssel kapcsolatban januárban hozott negatív döntését – közölte az MTI-vel Őry Péter.

Kiemelt kép: Őry Péter (forrás: www.kulhonimagyarok.hu)

A Minority SafePack kezdeményezéssel korábban is foglalkoztunk, illetve mindenkit biztattunk arra, hogy aláírásával támogassa a kezdeményezést, mert Európában 50 milliónyian élnek őshonos kisebbségként, és a legnagyobb ilyen kisebbség a határok által szétszabdalt magyarság… (erről ITT írtunk)

Miért kell most egy aláírásgyűjtésre épülő kezdeményezéshez megint aláírásokat gyűjteni? Mert bizony a szükségesnél több aláírás összegyűjtése, az Európai Parlament egyetértése sem volt elég az Európai Bizottságnak, az illetékességét kizáró nyilatkozattával a Bizottság szégyenteljes módon megüzente mind az 50 millió európai polgárnak, hogy nem érdekli a problémájuk!

„Az Európai Bizottság ezen döntését nem fogadhatjuk el, és nem hagyhatjuk szó nélkül.”

Őry Péter, a Pro Civis polgári társulás vezetője így nyilatkozott, amikor arról kérdezték, hogy miért érzik szükségét az újabb aláírásgyűjtéshez. Azt csak mi tesszük hozzá, hogy az EB január 15-i döntése óta is folyamatosak az olyan jogsértések, amik pedig igenis az őshonos kisebbségek (köztük magyarok) ellen követnek el, de még súlyosabb az a tény, hogy Európában – ahol a sokszínűség jegyében a BLM-mozgalom ezerrel hasít! – nincs egységes kisebbségvédelmi szabályozás, vagy legalább valamilyen kisebbségvédelmi minimum törvényi szinten szabályozva!

Korábbi cikkünkből – 2021.03.25

Az Európai Bíróság citálták az Európai Bizottságot a Minority SafePack kezdeményezői

Próbáltunk utána járni, hogy az EP, ha nem Európa polgárainak akar megfelelni, akkor kinek? Válasz nincs, és valószínű, hogy nem is mi fogjuk megfejteni, de az minden esetre tény, hogy most bírósági ügy lett a dologból, ugyanis az EB döntése az európai jogrendszer felrúgását jelenti, ami pedig erősen megkérdőjelezi a Bizottság legitimitását.

A teljes cikk ITT!

Márpedig, amikor például jogállamiságról van szó, nem lehet megkerülni azt a kérdést sem, hogy a kisebbségvédelem helyzete milyen! Az tény, hogy a jogállamiság – mint jogi kategória – nem megfelelően definiált, így még ha annak mindennapi jelentését a többség tudni véli is, ez még nem alkalmas arra, hogy a jogállamiságot jogi kategóriaként alkalmazva azt törvényi szabályozások alapjává tegyük. Minden vár csak annyira erős, mint a leggyengébb pontja, márpedig, ha európai értékekről beszélünk, akkor nem árt definiálni bizonyos dolgokat, mert különben csak üres fogalmakat puffogtatunk érdemi vita helyett…

A kettős mérce tehát üveghangon pörög, és ezt valahogy meg kellene állítani, mert különben egy olyan Európában találjuk magunkat, amit soha nem szerettünk volna! A mostani kezdeményezés pedig éppen azt szolgálja, hogy ne egy nagy massza legyünk, hanem színes társaság itt a világ szerencsésebbnek tekinthető részén, akik tisztelik egymás értékeit. Ha ez ugyanis elvárás a szexuális kisebbségekkel szemben, nem igazán értelmezhető, hogy miért nem az az őshonos kisebbségek tekintetében.

De vissza a mostani aláírásgyűjtéshez! Őry Péter elmondta, hogy a szlovákiai magyar őshonos nemzeti kisebbség pártjai, civil és társadalmi szervezetei elöljáróinak aláírásaival is ellátott nyilatkozatukban arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül a Minority SafePack sikeres polgári kezdeményezést elutasító döntését.

A Pro Civis polgári társulás a felvidéki magyarság helyi és megyei önkormányzati ügyeire szakosodott civil szervezet, ezért ők indítják a támogató aláírások gyűjtését a Felvidék magyarok által lakott régióiban.

Igen, nekik, nekünk, és katalánoknak, baszkoknak, bretonoknak, és még ki tudja mennyi nemzetiségnek igenis fontos lenne, hogy ne az éppen regnáló államhatalom kénye-kedve határozza meg mindennapjait, hanem egy olyan garanciális keretrendszer, ami Európa minden szegletében biztosítja számukra a kisebbségeket megillető jogokat!

Ajánlott Cikkek