Hírek

Mint az egyszeri mesében: ott is vannak, meg nem is…

Mármint az orosz csapatok az ukrán határ közelében. Megjegyezzük, Oroszország saját területén oda helyezi hadseregét, ahova csak akarja, de vannak bizonyos szokványok, miszerint illik tájékoztatni a szemben álló feleket arról, hogy éppen mi történik. Ja, ahogy azt Móricka képzeli! A katonai műveletek pont nem azok, amiket egymás orrára kötnek a szemben álló felek! Hadgyakorlatot igen, azt szokták jelentgetni, de amikor stratégiai szempontból fontos műveleteket hajtanak végre, azt már nem…

Borítóképen: Orosz hadgyakorlat a Krímben 2021. október 18-án

Így lehet az, hogy most az ukrán határ közelében 90.000 orosz katona állomásozik, ami miatt tavasszal kitört a pánik, és Kijev azonnal a NATO-hoz, meg Biden-hez rohangált segítségért. De most cáfolnak! Helyesebben; kicsit félrevezető a kommunikációjuk. A cáfolat rendben, nincs különösebb katonai mozgás, higgyük el! Van viszont egy olyan körülmény, amit sokan hajlamosak elfelejteni, tán még maguk az ukránok is… Szergej Lavrov, a sokat látott orosz külügyminiszter ugyanis április végén így nyilatkozott:

„Úgy gondolom, nem szabad elengedni a horogról Zelenszkij urat, és egész csapatát, amely úgy vonaglik, ahogy csak tud.”

És a fárasztás tovább zajlik, ugyanis, amikor az oroszok végül kihirdették az akkor hadgyakorlatnak mondott erődemonstrációt, Lavrov csak annyit mondott, hogy visszarendeli a csapatokat, de azt már nem, hogy nem feltétlenül eredeti szálláshelyükre!

Arról nem is beszélve, hogy rengeteg eszköz maradt nyugat-Oroszországban, így igazán csak a személyi állományt kell nagy számban mozgatni. De honnan is? Irina Szampan katonai újságíró ezt állítja a későbbi Zapad-2021-gyel kapcsolatban:

„A hadgyakorlatok egyik eleme volt az egyébként Novoszibirszkben állomásozó 41. hadsereg gyors átmozgatása Belaruszba. Ez a sereg az információink szerint nem ment eddig vissza Noboszibirszkbe a hadgyakorlatok végeztével, hanem Szmolenszk megye Jelnya városánál maradt, mintegy kétszázötven kilométerre a határainktól.”

Kétszázötven kilométer. Az Oroszországban nem távolság, de minden esetre tény, hogy Novoszibirszk Luhanszktól hozzávetőleg vonattal 3.500 kilométerre van, ami azért mégiscsak jó pár napot felemésztő út egy egész hadseregcsoportnak!

És mit gyakorolnak mostanság az orosz csapatok? Igen, pontosan; gyors katonai manővereket és átmozgatásokat…

Az ukránok most nyugtatnak, és az oroszokkal egyetértésben azt mondják, nincsenek különösebb katonai mozgások a határ közelében. Ez igaz is lehet akár – ebben az esetben a The Washington Post és a Politico cikkei médiahecc – az oroszok szerint természetesen ezt mondja (pontosabban Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium képviselője):

„Ez nem álhír volt, hanem egy egész megtévesztési kampány az amerikai sajtóban.”

Persze az amerikai sajtó nem ennyire aktív, amikor arról ad hírt (de legalább hírt ad), hogy új, és még újabb katonai szállítmányok érkeznek a térségbe, Ukrajna „megsegítésére”. Akkor meg kifejezetten védelmükbe veszik az ukránokat, amikor az oroszok a minszki megállapodás megsértését jelentik az ukránok törököktől vásárolt drónjai miatt, mondván, hogy drónokat csak a térségben tartózkodó EBESZ-misszió alkalmazhat a területen.

Most tehát hallgatnak az ukránok, mert ha az orosz katonai felvonulás miatt újra vernék a tam-tamot, akkor az oroszok is előjönnének azzal, hogy az USA milyen eszközöket halmoz fel Ukrajnában…

Nincs itt másról szó, mint arról, hogy a térségbe egyre több katona, katonai felszerelés, és fegyver kerül! Az egyik oldal azt mondja, tart az orosz agressziótól, míg a másik azt, hogy a NATO terjeszkedése miatt szükséges a haderő összevonása.

Tipikus patthelyzet, de most valamiért egyik félnek sem érdeke élezni a helyzetet, kis nyugalmat akarnak inkább, hogy szép lassan, ha lehet csendben felsorakozzanak egymással szemben… Határozottan állítjuk, hogy nőtt a fegyveres konfliktus esélye, de azt is, hogy ma még közel nincs az a pont, amikor reálisan bekövetkezik egy nyílt katonai összecsapás.

Lehet, hogy ilyen nem is lesz, a felek megelégednek azzal, hogy elrettentsék egymást, a probléma „mindössze” annyi, hogy az ott élők – legyenek ukránok, vagy oroszok! – sínylik meg ezt az egész „katonásdit”!

Ajánlott Cikkek