Erdély Foci Mások írták Sport

Mircea Lucescu, Bölöni Lászlóról és Marco Rossiról is nyilatkozott

Mircea Lucescu, a román labdarúgás sikeredzője mindkét egykori tanítványát, Bölöni Lászlót és Marco Rossit egyaránt nagyra értékeli a lapcsaládunknak adott interjúban. Előbbiről azt tartja, a lehető legalkalmasabb személy az edzőkeresésben lévő román válogatott élére, az olasz szakemberről pedig úgy véli, hogy a magyar nemzeti csapat nagyrészt neki köszönheti az utóbbi időben elért jó eredményeit. A riportot a kronikaonline készítette

– Nem csak Bölöni, egy évtizeddel később Marco Rossi is tanítványa volt, mégpedig az olasz élvonalban, a Bresciánál. Meglepte az, amit a magyar válogatott élén mutatott, vagy elvárta tőle?

– Jól ismerve Rossit, meg voltam győződve arról, hogy amennyiben hagyják dolgozni, munkája gyümölcsöző lehet. Játékosként is szerettem, emberként is nagyra becsültem. Edzőként meg felnézek rá, hisz azontúl, hogy munkásember, rendkívül kiegyensúlyozott, intelligens, képzett. Ráadásul jól megérteti magát a játékosokkal, ami nagyon fontos tényező. Nehéz helyzetben vette át a magyar válogatottat, és ha csodákat ő sem volt képes tenni, sok mindenre megtalálta a megfelelő megoldást.

Persze még van hová nőnie a magyar labdarúgásnak, de Rossi jelenléte a válogatott élén aránylag rövid idő alatt teljesen megváltoztatta a nemzeti csapat megítélését.

És azokról az infrastrukturális beruházásokról se feledkezzünk meg, amelyeket Magyarország az utóbbi évtizedben végrehajtott. Ezt a stratégiát hiányolom Romániában. Nálunk miért nem rendelkezhet minden egyes, hagyománnyal rendelkező futballközpont egy-egy olyan stadionnal, mint amilyenek a magyar városokban épültek? Egy futballpálya ma már nem csak a labdarúgásról szól, ennél sokkal nagyobb szerepet tölt be egy város, egy közösség életében! Tőlünk nyugatabbra a stadionok valóságos művelődési központokká nőtték ki magukat. Magyarország miért létesíthetett szinte minden második faluba egy szép sportpályát és uszodát, miközben nálunk még a nagyvárosokban is a hatvan-hetven évvel ezelőtt épített, azóta csak tákolt stadionok vannak?

TELJES CIKK ITT OLVASHATÓ

Ajánlott Cikkek