Vélemény Vélemény-cikkeink

Mire jó az arany a jegybankoknak?

Minapi hír, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2018-ban megtízszerezte aranytartalékát, azóta pedig egy újabb ugrással azóta megháromszorozta! Ez annyit tesz, hogy 2018 előtti, alig több, mint 3 tonnáról mára 94.5 tonna aranytartalékkal rendelkezik az MNB. De mire jó mindez? Miért gyűjtenek a jegybankok aranyat? Mit old meg, ha sok aranyuk van? Megmutatjuk!

Borítókép: “Négykilences” tisztaságú kilós aranyrudak (forrás: fxempire.com)

Kezdjük azzal, hogy mi adja az arany értékét. A válasz egyszerű, a kereslet-kínálat viszonyai. Igen ám, de a kereslet és a kínálat összetett dolog. A keresleti oldalon komoly tényező az elektronikai ipar, illetve az olyan nagy gazdaságok, mint például az indiai, ahol a házassági szezonban igen jelentős, a világpiaci árra is ható kereslettel jelentkezik. Ezen kívül pedig ott vannak a spekulatív befektetők, valamint – ahogy a jegybankok is – tartalék-eszközként használják.

Az utóbbi két vásárlói kör a történelmi tapasztalat és hagyomány mellett azon egyszerű ténynél fogva vélik értéktartónak az aranyat, mert véges a mennyisége (nem tudjuk pontosan mennyi, de egyre kevesebb kitermelhető arany-vagyon van a földben), a kereslet pedig állandó, illetve emelkedő trendet mutat. A spekulánsokat nem érdekli az értékőrzés, vagy a tényleges használati érték, az ő filozófiák rém egyszerű; olcsón venni, drágán adni.

A tartalék-képzés céljával vásárlók viszont azt használják ki a hosszú távon szűkülő kínálat, és bővülő kereslet mellett, hogy az arany ár-ingadozása a legtöbb termékkel ellentétes irányú. Milyen termékekre gondolunk? Elsősorban olyan pénzügyi eszközökre, mint a kötvények, vagy a részvények, amelyek a gazdasági krízisekben jelentős árcsökkenést szenvednek, miután a befektetők igyekeznek szabadulni azoktól, hiszen a kamatok emelkedése veszteséget okozhat a kötvények tulajdonosainak, és a vállalati nyereségeket is erodálja.

De ilyen az olaj is, hiszen, ha a gazdaság válságba kerül, csökken a termelés, az energiahordozók felhasználása is csökken. A kínálat nem olyan rugalmas, mint a kereslet, ezért ilyenkor túlkínálat okozta áresés következik be… Ugyanezt látjuk manapság, csak éppen fordítva; a COVID után felpörgő gazdaságok hirtelen megnövekvő energia-igényét nem tudják maradéktalanul kielégíteni a kitermelők.

A fent említett eszközök árának csökkenés negatívan hat az országok gazdálkodására, hiszen egyszerre csökkennek a bevételek (pl. adók), és a válság hatásainak csökkentésére éppen ilyenkor kellene növelni a kiadásokat. Igen ám, de mi legyen a fedezet? Nos, itt jön a képbe az arany. Válság idején ugyanis sokan aranyba menekülnek, és ilyenkor a tartalékképzés veszi át a keresleti oldalon a vezető szerepet! A jobb megértésért nézzük meg az arany dollárban mér áráról készült ábrát, az utolsó 20 év adataival:

Az arany ára az elmúlt 20 évben (forrás: bullionbypost.eu)

Nos, az a jegybank, amely ilyenkor komoly arany-készlettel rendelkezik, jelentős nyereségre tesz szert, forrásaiban az egyéb eszköz-árak csökkenését ellensúlyozza az arany árának emelkedése! A kör tehát nem zárul be, van fedezet, és amikor önteni kell a gazdaságba a pénzt, lesz forrás. De vigyázni kell ám az arannyal is, mert igenis vannak olyan időszakok, amikor az arany ára együtt mozog más termékek árával!       

Példaként a cikkben megjelenített ábrán a 2006-2009 közötti időszakot hozhatjuk, de a 2018-tól 2020-ig terjedő időszak is ilyen; ezekben az időszakokban jól ment a világgazdaság, növekedtek az eszközárak, az arany ára azonban velük együtt mozogva szintén drágult. Figyelem, ez egy általános áresésben is előfordulhat, és ilyenkor bizony borul az elmélet… Az arany is csak csökkenti a fedezeti szintet!

Ha viszont alaposan megnézzük a két időszakot követő mozgásokat azt látjuk, hogy a többi eszközzel együtt emelkedő arany ára túlértékeltnek tűnhet (ahogy más eszközöké is!), de míg ez utóbbiak ára beszakadt a válság hatására, az arany éppen ezekben az időszakokban futott lokális csúcsra!

A rossz hír az, hogy most is a 2006 és 2009 közötti együtt-mozgás van, a jó hír pedig az, hogy Magyarország aranytartaléka minden bizonnyal történelmi csúcson lehet! Az persze komoly vita tárgya, hogy mi következik, de mivel mi magunk nem vagyunk sem jósok, sem pedig nem adhatunk tippeket befektetések tekintetében, a történet ezen részét meghagyjuk másoknak.

Ajánlott Cikkek