Hírek

Mire készülnek az oroszok Kijev körül?

Napok óta nincs hír arról, hogy a Kijev felé tartó óriási konvoj miért nem halad, vagy, hogy egyáltalán mi tesznek a térségben az oroszok. Az első kézenfekvő megoldása a dolognak, hogy a konvoj soha nem is volt, a másik pedig, hogy nem halad, illetve nem közvetlenül Kijev felé halad.

Borítóképen: Az Örök Dicsőség parkja, Kijev – 2018 (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Oleh Kushch, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Korábban a Maxar Technologies nevű cég műholdfelvételein látható volt a mintegy 15.000 főre tehető hadoszlop, most azonban napok óta felhős az ég. Azt nem gondoljuk, hogy a kémműholdak, illetve egyéb felderítő eszközök számára a felhős égbolt megoldhatatlan problémát jelentene, így feltételezzük, hogy az ukránok pontosan tudják, mi is történik.

A NATO és az Egyesült Államok legalábbis biztosan átadja az információkat. A mi feltételezésünk az, hogy a konvoj mozgásban van, de nem Kijev felé tart, hanem Kijevtől keletre, illetve nyugatra, déli irányba tartva a város körbevételére törekednek.

Az alábbi térképen kék jelölővel mutatjuk mag, mely területek katonai mozgásairól lesz szó a következőkben:

A Kijevtől keletre, illetve nyugatra eső területek kék kerettel kiemelve (forrás: hu.wikipedia.org, szerző: Viewsridge, licenc: CC BY-SA 4.0) alapján saját kiegészítéssel)

Keletről ezt a mozgást támogatják a Konotopból, illetve Szumi környékéről kiinduló, nyugati irányba tartó erők, nyugaton pedig azt látjuk, hogy a korábbi, Bododyanka-Makariv irány mellett Hostomel környékén is dél felé törnek, és nyugati irányba is kiszélesítették ezt a benyomulást, méghozzá a vasút mentén haladva.

A keleti oldalon azt kell még látni, hogy az északról, és keletről közeledő erők a teljes észak-keleti régiót is leszakítják, ha összezárnak valahol Kijevtől keletre. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy Kijev bekerítése a cél, hiszen a város elfoglalása valószínűleg túl sok emberi és anyagi veszteséggel járna – mindkét oldalon.

Ma reggel tehát azt gondoljuk, hogy Kijev környékén ez a helyzet.

Ajánlott Cikkek