Hírek

Mit lép Európa? Lassan szivárognak az információk

Bár még tárgyalnak az Európai Unió tisztségviselői arról, hogy milyen szankciókat alkalmaznak Oroszországgal szemben, de máris kiszivárgott néhány információ a tervezett lépésekről. Nincs kétség, ha megvan a döntés, gyorsan élesítik Európa „fegyvereit” Oroszország ellen.

Borítóképen: A Dzuarikau-Chinval gázvezeték (forrás: http://cominf.org/node/1166477240 via commons.wikimedia.org, szerző: Cominf.org, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Reuters szerint az Európai Unió tisztségviselői azt kezdeményezik, hogy megtiltják az orosz állampapírok kereskedését, valamint több száz magánszemély szankcionálását is tervezik.

A CNN információi szerint azokról ez utóbbiak olyan magánszemélyek, akik összeköthetők a szakadár területeken folytatott illegális tevékenységekkel, valamint az orosz Duma 351 tagja, akik megszavazták a szakadár területek önállóságának elismerését.

Közben kiderült az is, hogy módosításra kerül az Ukrajna és az EU közötti kereskedelmi szerződés, melyben a szakadár területeket kizárják a szerződésből.

A kiszivárgott intézkedések hivatalos bejelentése még a mai napon várható, de a németek már „előztek”, ugyanis bejelentették, hogy azonnal hatállyal leállítják az Északi Áramlat 2 engedélyeztetési eljárását. A hírre újabb drágulás következett be a gáz tőzsdei kereskedésében, a cikk megírásának pillanatában valamivel 10% feletti emelkedéssel 80 dollár fölé került a mérvadó holland TTF gáz ára.

Ha már a piacoknál tartunk, ide tartozik, hogy a moszkvai tőzsdét az utóbbi napokban kiütötték (az utóbbi öt napban ~24%-kal esett az index értéke), ahogy a rubel is gyengül, múlt év októbar végéhez mérten majdnem 15%-kal gyengült a dollárhoz mérten.

Ez az oroszok baja – mondhatnánk -, de sajnos nem így van! A gáz, valamint más nyersanyagok (palládium, alumínium) ára emelkedik, a kamatok emelkednek, így pedig nem „csak” Magyarországon, hanem egész Európában komoly veszteséget okoz máris az orosz-ukrán konfliktus (és akkor még az eddigi károkat nem is említettük…).

Sajnos ma már nincs jó megoldása a helyzetnek, de még mindig elmehetnek a felek a legkisebb rossz irányába, ugyanakkor nem igazán látszik, hogy az érintett felek tekintettel lennének a külvilágra, amikor tetteik következményeit mérlegelik…

Ajánlott Cikkek