Hírek

Mit szólna az USA egy orosz hadgyakorlathoz Kuba partjainál? És Ukrajna agóniájához?

Már a kérdésfeltevés is furcsa? Mit keresne Kubában Oroszország? Vagy mondjuk Közép-Amerikában, ahol mondjuk Hondurasban a dzsungelharcot gyakorolnák? Volna ám nagy nemzetközi felháborodás! Talán még nagyobb is, mint amit Oroszország saját területén történő csapatmozgásai… És mindkettő fals lenne annak fényében, hogy az Egyesült Államok – a NATIO színeiben – ott grasszál az orosz határ közvetlen közelében! Pedig – mint kiderült – 1990-ben igenis volt ígéret arra vonatkozóan, hogy nem terjeszkedik a NATO keleti irányban!

Hogyan? Tehát Putyin nem blöfföl, amikor azt mondja, hogy írásos garanciát kér? A korábban elhangzottak – aláírt dokumentumban történt rögzítés híján… – csak üres szavak voltak arra vonatkozóan, hogy nem terjeszkedik tovább a NATO kelet felé? Igen, Mary Elise Sarotte már 2014-ben, alapos levéltári kutatás után kiderítette, hogy igenis szó volt róla, hogy nincs bővítés!

„1990 februárjában amerikai és nyugat-német tisztviselők a tárgyalások során arra tettek célzásokat Moszkvának, hogy a Szövetség nem terjeszkedik majd.”

Ezt Baker amerikai külügyminiszter saját kézzel írt jegyzeteiből „kukázta ki” a Sarotte, és meg is jelent a Foreign Affers című szaklapban.

Ezek szerint Putyin érvelése, miszerint nem ők fenyegetik Ukrajnát a csapatösszevonásokkal, hanem a NATO fenyegeti Oroszországot, ezért Moszkva kénytelen csapatait összevonni az ukrán határ közelében, megállja a helyét!

És figyeljünk, mert bizony úgy tűnik, hogy a NATO-nál is pontosan tisztában vannak azzal, hogy Ukrajna tagfelvétele igencsak provokatív lépés lenne, hiszen 1990 óta megduplázta tagállamai számát, amivel egyre keletebbre tolta hadgyakorlatait és telepített katonai infrastruktúráit, de Ukrajnát mégis vonakodik felvenni soraiba… Ma már sok szakértő azt mondja, hogy ez nem volt jó stratégia, és igenis figyelembe kellett volna venni Oroszország véleményét, mert most a NATO jelenléte – és egyre közelebb kerülése – eljutott arra a szintre, amire Moszkva erősen ragálhat, akár katonai csapásokkal is!

Ehhez képest az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba azt mondja, hogy a Nyugat nem fog beleegyezni, hogy Oroszországnak jogi garanciákat nyújtson arra, hogy az észak-atlanti szövetség nem terjeszkedik tovább Keletre, mert ez számára stratégiai vereség lenne.

Azt persze elfelejti közölni az ukrán külügy vezetője, hogy ha a NATO nem ad írásos garanciát a terjeszkedés megállítására, akkor a legjobb esetben is marad a jelenlegi állapot. Ennek pedig egyenes következménye, hogy Ukrajna egyre gyorsuló ütemben halad a totális csőd felé!

Közben az oroszok azt mondják, hogy Genfben ugyan igazán semmit nem értek el, és arra sem lehet számítani, hogy a ma kezdődő Oroszország-NATO csúcson megkapják az írásos garanciákat, de ez egyelőre nem zavarja őket, mert abba az irányba szeretnék terelni a dolgokat, hogy legyen egyfajta folyamatos egyeztetés – ami évekig is eltarthat akár – és annak a végén már esélyes egy mindenki számára megfelelő megállapodás.

Ne feledjük, ez a pár év pontosan az az időszak lesz, amíg az orosz fenyegetés fennáll az ukrán határon, Ukrajna erőltetett ütemben fegyverkezik, gazdasága viszont egyre lejjebb csúszik, így végül az idő mégiscsak Moszkvának dolgozik.

Mire ugyanis megszerzik a megfelelő katonai képességeket az ukránok, már nem lesz gazdaság mögötte, nem lesz mit tankolni, és nem lesz miből megfizetni a katonákat…

A dolgok jelent állása szerint Ukrajnára hosszan tartó agónia vár… Ez pedig a nagy szövetségest a legkisebb mértékben sem izgatja.

Ajánlott Cikkek