Hírek

Moldova: Gyűlik a kritikus tömeg…

Távol álljon tőlünk, hogy kibogozzuk azt a csomót, ami Moldova politikai élete, sem türelmünk, sem pedig érdeklődésünk nincs a téma iránt. Ugyanakkor azt látni kell, hogy az EU-párti kormány – Maia Sandu vezetésével – egyre többeknél veri ki a biztosítékot.

Borítóképen: Kisinyov táblája a város határán (forrás: Flickr, szerző: Guttorm Flatabø, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

Moldova nem volt soha a jólét szigete, az orosz-ukrán háború kitörése előtt is csak Ukrajna gazdasága volt az, amelyik gyengébben teljesített (lásd: ITT), az egy főre jutó nemzeti össztermék szintje 2021-ben 3.754 dollár volt (összehasonlításképpen: Magyarországon 15.487 USD volt ez az érték), de most, amikor az is kérdéses egyáltalán, hogy lesz-e gáz…

És ha mégis van, annak immár olyan ára van, amelyet az igen szegény fogyasztói réteg már nemigen tud kigazdálkodni…

Nem csoda, hogy október elején mintegy 40.000-es tömeg követelte a kormány lemondását, és az sem csoda, hogy ez a tömeg az újabb, mai tiltakozóakción már 60.000 főre duzzadt, úgy, hogy a Kisinyovba tartó utakat a hatóságok lezárták!

„Körülbelül 60 000 ember gyűlt össze a chisinaui tüntetésen” – mondta a tüntetés egyik vezetője, a moldovai Orhei régió elnöke, Dinu Turcanu.

A tüntetők az elnöki adminisztráció és a parlament épülete előtt vannak, és Maia Sandu moldovai elnök és a kormány lemondását követelik. Egyúttal felszólítják az ország hatóságait, hogy tartsanak előrehozott választásokat.

A tiltakozók előtt az ellenzéki Shor Párt és a Moldovai Köztársaság Kommunistáinak pártjának parlamenti képviselői szólalnak fel az emelvényről.

Az ellenzék emellett kompenzáció fizetését követeli az állampolgároknak a tavaly óta csaknem hétszeresére nőtt áram és gáz drágulása miatt, valamint az állampolgárok kiszolgáltatott csoportjainak nyújtott anyagi támogatás növelését.

Ilan Shor videolinken beszélt arról, hogy fokozni kell a hatóságokra nehezedő nyomást, és felszólította a támogatókat, hogy növeljék azon sátrak számát, amelyekben a demonstrálók éjszakáznak a parlament és a kormány épületei előtt.

Nem szívesen kerülnénk ilyen helyzetbe, és mi most nem akarunk politikai véleményt megfogalmazni, de látni kell, hogy;

Moldova igen közel került akár egy polgárháborús helyzethez, mert a gazdaság állapota elérte azt a kritikus szintet, ami már bizony az utcára viszi az embereket…

Mi azt innen nem mondjuk meg, hogyan kellene segíteni az országon, de azt tudjuk, hogy az Európai Unió áprilisban 150 millió euró összegű támogatást nyújtott, miután Románia egy hónappal korábban 100 millió eurós segítséggel állt elő (persze nem önzetlenül…).

És akkor ott van a Gazprom felé felhalmozott tartozás, melyet Kisinyov nem tud/akar kifizetni, és az a tény, hogy október végén csak újabb egy hónappal hosszabbították meg a gázszállításokról szóló szerződést a felek…

Valahol ez utóbbi is segítség, de lássuk be; ha ennyire rossz a helyzet, könnyen előfordulhat, hogy olyan ribillió következik, ami újabb menekültáradatot jelent majd.

Ajánlott Cikkek