Hírek

Moldova nem tud fizetni a Gazpromnak ezért lehet májustól gáz nélkül marad

A Moldovagaz arra kérte a Gazpromot, hogy adjon több időt az adósság törlesztésére

Andrej Spinu moldovai miniszterelnök-helyettes a Pro tévécsatornának azt mondta , hogy a köztársaságnak még nem áll rendelkezésre a pénz arra, hogy visszafizesse az orosz Gazprommal szemben fennálló adósságát , ezért május 1-jén leállíthatják a gázellátást.

A Moldovagaz arra kérte a Gazpromot, hogy adjon neki több időt az adósság törlesztésére – írta erről a cég igazgatótanácsának elnöke, Vadim Cheban a Telegram csatornáján . Megjegyezte, hogy a “Moldovagaz” írásbeli kérelmet küldött “az ellenőrzésre és a történelmi adósságrendezésről szóló megállapodás aláírására vonatkozó megállapodások érvényességének meghosszabbítására”. A 2021. október 29-én kelt jegyzőkönyv szerint a megállapodást május 1-ig kell aláírni.

Áprilisban ezer köbméterenként 1160 dollárt fizetett az ország, a piaci ár körülbelül 1200 dollár volt (szállítás nélkül) – jegyezte meg korábban Spinu. A köztársaság gáztartozását 709 millió dollárra becsülik.

Január 20-án a Moldovagaz januári előleggel időben átutalta a következő kifizetést a Gazpromnak, miután a Gazprom figyelmeztetett, hogy a szállítást felfüggesztik, ha a pénz ezen időpontig nem érkezik meg.

Ajánlott Cikkek