Épített örökség Hírek Történelem

A Monarchia kézifegyverei I. – Hideg fegyverek

Úgy gondoltuk olvasóink között nagy érdeklődésre tarthat számot egy egy régi fegyverekkel kapcsolatos cikk ami persze nem versenyezhet szakoldalak részletes leírásaival , de általános információk átadására alkalmas lehet. Kérem így tekintsenek az itt leírtakra.

A különböző szúró- és vágófegyverek a 20. századra sokat veszítettek korábbi jelentőségükből, de az első világháborúban használatukra, főleg a kezdeti időkben, még gyakran sor került. A kivont karddal végrehajtott lovasrohamoknak és a tömeges gyalogsági szuronyrohamnak az állásháború sajátosságai, a műszaki akadályok, a sűrű tüzérségi tűz és a géppuskák vetettek véget, de a közelharcban a hidegfegyverek nélkülözhetetlenek maradtak.

A tiszti kar számára a szálfegyverek fontos állományjelző jelképnek számítottak, így sokáig ragaszkodtak a kardviseléshez. A legtöbben az 1861 M gyalogostiszti karddal voltak ellátva, amelyet bőr kardszíjon a derekukra övezve viseltek, és amelyet az uralkodó névjelével díszített, fémszövésű kardbojttal ékesítettek.

A Monarchia szárazföldi haderejének közel egyharmada a lovas fegyvernemhez tartozott, akik a lőfegyverek mellett tradicionálisan valamilyen kardfélével is rendelkeztek. A dragonyos, huszár és ulánus csapatnemek egységes kivitelű lovassági szablyáját 1904-ben rendszeresítették, amely masszív, erős pengéje okán egyaránt alkalmas volt szúrások, vágások és ütések kivitelezésére. Miután a lovasság is lövészárokba kényszerült, használatukkal és viselésükkel felhagytak.

Külön említést érdemel a műszaki alakulatok, illetve a műszaki beosztású katonák utászkardja, amelyek széles, robosztus pengéjével kisebb fák kivágására is alkalmas volt.


UTÁSZKARD – REGIA MILITIA HUNGARORUM
1915 M. utászkard

A legalapvetőbb egyéni szálfegyverek az ismétlőpuskákhoz tartozó szuronyok voltak. Az osztrák-magyar haderőben rendszeresített Mannlicher puskafélékhez egy 25 cm pengehosszúságú, egyélű, kés alakú bajonett tartozott, amelyet kétféle kivitelben készítettek. A tisztesi és altiszti állomány számára a szuronybojt befűzéséhez és rögzítéséhez szükséges karika és kengyel is került a fegyverre. A szuronyt a markolattüskén lévő gyűrű és a markolaton található, nyomógombos bajonettzár segítségével lehetett a puskára tűzni.

forrás: m.militaria.hu

Ajánlott Cikkek