Hírek

Most akkor nézzük meg, mi a valóság Pelosi tajvani látogatásával kapcsolatban

Azt már eleget hallottuk, hogy Pelosi látogatása „bizonyítéka annak, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a tajvani demokrácia támogatása mellett”, ezt hagyjuk is, mert elsőre is blőd, ha meg kicsit a dolgok mögé nézünk, rájövünk, hogy színtiszta hazugság. Most megmutatjuk, hogy a politológus hogyan látja mi történt Tajvanon, és milyen következményei lesznek a látogatásnak.

Borítóképen: Barack Obama találkozása Nancy Pelosival – 2009 (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Obama-Biden átmenet projek, licenc: CC BY 3.0) A kép illusztráció

Ivan Konovalov katonai szakértő, politológus, a 21. századi technológiáit előmozdító alap fejlesztési igazgatója a Lenta.ru-nak adott interjúban a következőket mondta:

„Az amerikaiaknak nincs szükségük erős Kínára” – mondta Konovalov. Az Egyesült Államok megpróbált szövetséget létrehozni a régióban, de nem tudta megfékezni Pekinget.

„Nos, az amerikaiak létrehozták az AUKUS-t, amely magában foglalja Nagy-Britanniát, Ausztráliát és az Egyesült Államokat, Kínával szemben. És ez mit változtatott? Semmit. Vannak más szövetségesek is: Japán és Dél-Korea. De nagyon óvatosak. Ezekkel az erőkkel lehetetlen a növekvő katonai, gazdasági és földrajzi befolyást gátolni, mármint Kína befolyási övezeteinek bővítését. Nem tudják megállítani” – mutatott rá a katonai szakértő.

Az Egyesült Államok számára Kína meggyengítésének egyetlen módja az, ha bevonja egy belső katonai konfliktusba.

„Az amerikaiak számára előnyös, ha provokációval tovább gerjesztik a Tajvan körül kialakult feszültséget. Általában így járnak el, az ő stílusukban: provokáció a közeli célok elérése érdekében. Az amerikaiak azonban nem játszhatnak sokáig, ellentétben a kínaiakkal. A nyakukon a választások, és elő kell mozdítaniuk a Demokrata Párt és különösen Biden úr támogatottságát” – mondta Konovalov, majd így folytatja:

„Az amerikai képviselőház elnökének, Nancy Pelosinak tajvani látogatásával az amerikaiaknak sikerült felkelteni a nemzetközi közösség figyelmét.”

Konovalov valószínűleg arra gondol, hogy a látogatás egyfajta erődemonstráció volt, azt igyekezett megmutatni Washington, hogy mindenható hatalma továbbra is fennáll, és Biden elnök ezt a hatalmat továbbra is képes fenntartani, és megerősíteni:

Ez tehát jelentős lépés volt. De emlékeznünk kell arra, hogy a nemzetközi közösség megosztott. Európa, az USA és Kanada nem az egész világ. A világ többi része pedig távolról sem támogatja az Egyesült Államokat és tetteit, és még inkább provokatív

állítja Konovalov.

„Hosszú távon Kínának jó van kilátása arra, hogy mindezt a saját céljaira használja fel, mint egy ország, amelyet politikailag megsértettek. Pekingnek joga van reagálni. Megfontoltan cselekedni, ahogy általában Kínában teszik. Az Egyesült Államok eljátszott egy kis színjátékot, elérte, amit akart, így gondolhatja. De ez elmúlik, amint megtartják a választásokat, amelyeket a demokraták minden bizonnyal elbuknak” – összegezte az interjú végén a szakértő.

Pelosi látogatása tehát az orosz szakértő szerint a belpolitikának szólt, ugyanis az átlag amerikait leginkább a belpolitikai események érdeklik, de azt mindenesetre szereti úgy tudni, hogy az Egyesült Államok a világ vezető hatalma, és jogában áll bármit megtenni!

Ez sikerülhetett ugyan, de ettől még vágtat az infláció, és csökken az életszínvonal

Márpedig erre sokkal érzékenyebbek a választók, mint arra, hogy az általuk nem is tudott viszonyok között mit jelent a hivatalos amerikai látogatás egy általuk szintén nem ismert szigeten…

Ajánlott Cikkek