Hírek

Most főhet a feje igazán a harcos Zöldeknek! Csap elzár…

Aligha fog jót tenni az éppen regnáló német kormány népszerűségének, hogy újabb felületet hagytak Oroszországnak arra, hogy éljen a gázcsap elzárásával. Természetesen a szemben álló felek totálisan másképp látják a helyzetet, az meg, hogy kinek van igaza, végső soron mindegy azoknak a polgároknak, vagy cégeknek, amelyek gáz nélkül maradhatnak.

Borítóképen:  A Jamal-Európa földgázszállító vezeték térképe (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Samuel Bailey, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Éppen tegnap számolt be a német alkancellár, a zöldpárti Robert Habeck arról, hogy már a 2022-2023-as télen függetlenedhet Németország az orosz olajtól – majd gyorsan közölte, hogy a csapok elzárása még akkor is a készletek teljes kiürüléséhez vezetnek… -, de arra vonatkozóan nem mondott semmit, hogy addig mi lesz…

Nem is mondhatott, mert a jelen helyzetben a gázcsap elzárása egyet jelent a gazdasági káosszal! De mi váltotta ki azt, hogy az oroszok nem szállítanak? Nos, a lengyelek és a németek azokat a vállalatokat, amelyek a Jamalt működtetik, és amiben orosz részesedés volt, részben államosították, részben pedig szankciókkal sújtották. Ez az oroszok szerint szerződésszegés, mert hiszen ők ezekbe a vállalatokba nem kevés pénzt fektettek be.

Ezzel szemben a lengyelek szerint a Gazprom szegi meg a szerződéseket, és követeli, hogy induljon meg a tranzit. Látható tehát, hogy igen messze vannak egymástól az álláspontok, ami azt vetíti előre, hogy nem lesz feltétlen gyors megoldás…

És akkor jöjjön Habeck beismerése:

„Összességében el kell mondanunk, hogy a helyzet olyan mértékben romlott, hogy több helyen is valósággá vált a gáz és az olaj fegyverként való alkalmazása.”

Megismételjük;

Mindegy, kinek van igaza, a tény attól még tény marad, szűkül a Németország felé még működő vezetékek száma, kevesebb gáz érkezik, ellenben a fogyasztás – eltekintve a szezonális ingadozásoktól – a szokott szinten alakul!

Mi történhet? A Bundesnetzagentur legutóbbi, szerdai adatai szerint a tározók töltöttsége 38,77 százalékos, jóval meghaladja a 2015, 2017, 2018 és 2021 azonos időszakában regisztrált értéket. Tekintsünk el attól, hogy ebbe a győzelmi jelentés némi fals hang is belekerült, mert olyan éveket ragadtak ki, amikor valamiért rendkívül alacsony volt a tározók töltöttsége, de hamar bekövetkezhet az, hogy az időarányos töltöttség minden korábbi év szintje alá esik!

De ez még csak a kisebbik baj! Ha nem hallgatják meg az oroszokat, és továbbra is blokkolják a működtető cégeket a németek és a lengyelek, akkor bizony egyenesen gázhiány lesz! És mindez miért?

Mert újfent csak a nagy hanggal, harcos szavakkal kísért, teljesen elhibázott szankciós politikával arra kényszerítik Moszkvát, hogy éljen a Habeck által említett lehetőséggel!

Előre szólunk; ha majd fázni fognak az emberek, és/vagy gyárak állnak le, nem csak a gazdaságot teszi tönkre ez a politika, de azokat is, akik (még!) ma döntési helyzetben vannak! Mert bizony könnyen megtörténhet, hogy az amúgy is csapnivaló balos-zöld kormány népszerűsége egyenesen ellenséges magatartásba megy át!

És ezt minden bizonnyal tudja Habeck is… De vajon miért cselekszik önnön és saját országa érdekei ellen? Mi viszi rá erre?

Ajánlott Cikkek