Erdély

Most Románia fenyegeti Oroszországot – Csak szólunk a medve nem játék

Tegnap azzal volt tele a sajtó, hogy – mindenki kapaszkodjon meg ott tartunk, hogy – Románia fenyegeti Oroszországot. Nem tudjuk, honnan a hirtelen bátorság, de szerintünk a szomszédoknak volna fontosabb dolga is mint a medvével játszani. A nyugat európai szövetségeseknek pedig lehet nem volt elég tanulság az, hogy említett szomszédunk az elmúlt 100 év folyamán hányszor szúrta hátba pillanatnyi szövetségeseit, egy kis extra baksisért.

Kölcsönös és burkolt fenyegetések után a román külügyminisztérium berendelte a bukaresti orosz nagykövetet. A román külügyminisztérium hétfőn bejelentette, hogy a román hatóságok úgy döntöttek, nem kívánatos személynek nyilvánítják az ország területén a bukaresti orosz katonai attasé helyettesét, Alekszej Grisajevet, mégpedig azért, mert tevékenysége sérti a diplomáciai kapcsolatokra vonatkozó 1961-es bécsi egyezmény előírásait.

Mindezt a román külügyminisztérium azon alkalomból közölte az orosz féllel, hogy

berendelték a bukaresti orosz nagykövetet, Valerij Kuzmint.

Megjegyzendő: Románia első alkalommal utasít ki egy orosz hivatalosságot, méghozzá pár nappal azután, hogy Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Bulgária hasonló lépéseket tett. Ugyanakkor Klaus Iohannis államelnök keddre összehívta a Legfelső Védelmi Tanácsot, az orosz-ukrán fesültség kapcsán.

A döntés előzménye: a múlt héten Románia szervezett Bukarestben egy NATO-külügyminiszteri minicsúcsnak nevezhető találkozót: a lengyel, a török és a román külügyérek találkoztak, de meghívottként részt vett a csevejen Ukrajna és Grúzia külügyminisztere is.

Erre (is) reagálva a romániai orosz nagykövetség Facebook-oldalán közzétették

Valerij Kuzmin nagykövet álláspontját.

„Röviden, Romániának semmi oka aggodalomra a Kelet-Ukrajnában kialakult helyzettel kapcsolatban, kivéve azt az esetet, ha a saját vagy a stratégiai szövetségesei akaratából esetleg részt vesz egyfajta katonai kalandban, amelyet NATO-központ „forró fejűi” kitalálnak.”

Bogdan Aurescu román külügyér vasárnap este válaszolt a burkolt fenyegetésre:

A szövegben szerepel ez a mondat is: Sajnálatos dolog, hogy az orosz diplomácia számára még mindig nem ismeretes, hogy 17 évvel Románia NATO-csatlakozása után Románia a NATO!”

Legyünk nagyon világosan: bármely Románia elleni fenyegetés valójában NATO elleni fenyegetés és mi ezt komolyan vesszük

forrás:foter.ro

Ajánlott Cikkek