Hírek

Most Svájc kaszálta el a német páncélosok szállítását Ukrajnának

A svájci Tageszeitung számolt be a hírről; a német Rheinmetall által gyártott Marder harckocsik leszállítását megvétózza Svájc, ugyanis a lőszerek az alpesi országban készülnek, és – mint semleges ország – nem járul hozzá hadiipari termékei háborús övezetekbe való szállításához.

Borítóképen: Német Hadsereg IFV Marder 1 A3 – Bad Salzungen 2016 (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Boevaya mashina, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Rémesen nyögvenyelős ez az ügy, tulajdonképpen ez a „nem akarásnak nyögés a vége” hozzáállást jelenti Kijev számára, ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy vannak szabályok, amelyeket Svájc betart – ellentétben sok európai országgal…

Általános Európai gyakorlat (volt!), hogy háborús övezetekbe az egyes tagállamok nem szállítanak fegyvereket!

Az ügyben illetékes berni Gazdasági Államtitkárság (SECO) szóvivője a lapnak elmondta, hogy két megkeresést kaptak Németországból lőszerek ukrajnai exportjára vonatkozóan, és mindkettőt elutasították az ország semlegességére és a hadianyagok kereskedelmével kapcsolatos jogszabályokra hivatkozva.

Svájc egyebek iránt csatlakozott az európai szankciókhoz, de nem akar tovább menni, és a semlegesség, na meg a törvények nem engedik meg számára, hogy eleget tegyen a német kéréseknek. Minden valószínűség szerint jön is majd az elmarasztaló ítélet Kijevből…

Ha most Zelenszkij „elfelejti” szokásos tirádáit, és nem csinál botrányt abból, hogy mégsem kaphat német harckocsikat, akkor az érdekes fejlemény lesz… Ahogy az is, ha Ukrajna támogatásának élharcosai nem emelik fel hangjukat.

Mert akkor talán még azt is feltételezhetnénk, hogy van valamiféle kettős mérce, vagy valamiért az említetteknek van valami kötődésük Svájchoz, netán annak pénzügyi szolgáltató szektorához!

Persze ilyen nincs – mint tudjuk…-, kettős mérce nem létezi, és svájci bankszámlák sem, van viszont svájci semlegesség, és ez a semlegesség bizony nem azt jelenti, hogy bármit megtehetnek, hanem igenis vannak kötelező jellegű következményei!

Hát így áll most az ügy, Berlin meg széttárja karját, és… Titokban azért szállít ez, meg azt…

Ajánlott Cikkek