Hírek

Moszkva elmondta hogyan fog üzletelni a „barátságtalan államok” cégeivel

A Pénzügyminisztérium külön albizottságot hozott létre a külföldi befektetések ellenőrzésére

borítókép: https://pixabay.com sudexpertpsy moskow

Az orosz pénzügyminisztérium sajtószolgálata hétfőn közölte, hogy azoknak az orosz cégeknek, amelyek Moszkva ukrajnai hadműveletét ellenző országok cégeivel kívánnak együttműködni, kormányzati engedélyt kell kapniuk az ügyletekhez. Az engedélyt a külföldi befektetéseket ellenőrző kormánybizottság adja meg. Ez magában foglalja az orosz központi bank (Oroszország Bank) és az elnöki adminisztráció képviselőit.

A Mihail Misustyin miniszterelnök által aláírt eljárást megállapító határozat szerint az orosz rezidens cégnek minden üzlethez engedélyt kell kérnie. „ [A kérelemnek] átfogó információkat kell tartalmaznia a kérelmezőről, beleértve a társaság tényleges tulajdonosaira vonatkozó információkat is. A beérkezett dokumentumok elemzése és a jövőbeni megállapodás jellege alapján döntés születik a végrehajtás elfogadásáról vagy megtagadásáról ” – közölte a sajtószolgálat, hangsúlyozva, hogy „ a munka fő célja az ország pénzügyi helyzetének biztosítása. stabilitás a külső szankciókkal szembeni nyomással szemben. 

A kormány hétfőn nyilvánosságra hozta azon országok frissített listáját is, amelyeket „ barátságtalan államnak ” minősítettek az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos álláspontjuk miatt. Magában foglalja az Egyesült Államokat és Kanadát, az EU-blokk országait, az Egyesült Királyságot (beleértve Jerseyt, Anguillát, a Brit Virgin-szigeteket és Gibraltárt), Ukrajnát, Montenegrót, Svájcot, Albániát, Andorrát, Izlandot, Liechtensteint, Monacót, Norvégiát, San Marino, Észak-Macedónia, valamint Japán, Dél-Korea, Ausztrália, Mikronézia, Új-Zéland, Szingapúr és Kína önálló területe, Tajvan.

Az országok és területek azután kerültek fel a listára, hogy az orosz fegyveres erők Ukrajnában zajlóháborúja kapcsán Oroszország elleni szankciókat vezettek be, vagy csatlakoztak azokhoz.

A kormányrendelet értelmében ezentúl az orosz állampolgároknak és cégeknek, magának az államnak és régióinak és önkormányzatainak is rubelben kell fizetniük a listán szereplő országok külföldi hitelezői felé fennálló kötelezettségeiket. Az új ideiglenes eljárás a havi 10 millió rubelt vagy ennek megfelelő devizaösszeget meghaladó kifizetésekre vonatkozik.

Az intézkedéseket Moszkva az orosz gazdaság támogatására vezette be, miután a nyugati államok az elmúlt 10 napban súlyos szankciókat sújtottak Oroszországra. Számos orosz bankot elzártak a SWIFT-től, és befagyasztották külföldi eszközeiket, korlátozásokat vezettek be bizonyos orosz importokra, és minden szektorból egyre több vállalat szünteti meg tevékenységét az országban.

Ajánlott Cikkek