Hírek

Moszkva eltörli az arany után fizetett adót!

Korábban beszámoltunk róla, hogy komoly terveket szövögetnek az orosz pénzügyi rendszer kapcsán, a rubelt – legalább részben – az aranyhoz szeretnék kötni, illetve rögzített árfolyamrendszert szeretnének alkalmazni, mert véleményük szerint Kína sikeréhez is ez utóbbi vezetett, a dollár pedig lassan elveszti világdeviza szerepét.

Borítóképen: Pénzek az euro előtt (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Sérgio Valle Duarte, licenc: CC BY 3.0) A kép illusztráció

Az Orosz Föderáció kormánya 2022-re és 2023-ra jóváhagyta a Pénzügyminisztérium azon javaslatát, hogy a magánszemélyeket mentesítse a személyi jövedelemadó alól az aranyrúd értékesítése esetén – közölte az orosz pénzügyminisztérium.

Az indoklás egészen érdekes, ugyanakkor rávilágít, hogy továbbra is komoly törekvések vannak az aranyban történő megtakarítások ösztönzésére, ami a rubellel tervezett változásokat (aranyhoz rögzítés, rögzített árfolyam) erősíti, illetve a megtakarításokat feltehetően áttereli a rubeltől eltérő devizák irányából.

Az intézkedés célja továbbá az aranybefektetések vonzerejének növelése, mint “az állampolgárok megtakarításainak megőrzésének eszköze a jelenlegi körülmények között”

– áll a közleményben.

Ajánlott Cikkek