Hírek

Moszkva és Kijev is friss híreket közölt az állítólag megölt ukrán határőrökről – Csak legenda volt a hősies üzenet?

Távol álljon tőlünk, hogy humorizáljunk , vagy szakértősködjünk de van némi hasonlóság az állítólagos Kígyó szigeti ukrán üzenet és a Bastogne-t védő amerikai parancsnok üzenete között a II. VH ban. Viszont az egyikről már most azt mondják inkább fakenews…találgassunk melyik az. Pedig lehet hogy Holywoodban már írták a film forgatókönyvét.

borítókép : https://commons.wikimedia.org This is a photo of a natural heritage site in Ukraine, id: 51-223-5003 И.Е.Мазурок Snake Island (Black Sea)

Az ukrán elnök korábban azt állította, hogy minden védő meghalt az orosz erőkkel vívott harcban. Az orosz hadsereg azt állította, hogy az ukrán határőrök, akiket Ukrajna előzetesen halottnak nyilvánított, túlélték. Az Ukrán hadsereg is elismerte hogy hogy a katonák életben vannak.

Mindkét ország fegyveres erői szombaton azt közölték, hogy az Ukrajna déli partjaitól mintegy 48 km-re, a Fekete-tengeren fekvő Zmeinij (Kígyó)-szigeten állomásozó ukrán határőrök egy csoportját elfogták az orosz erők. Oroszország azt állítja, hogy élve és sértetlenül vitték őket a krími Szevasztopolba.

A kezdeti történet így hangzott: a szigeten tartózkodó 13 határőrből álló csoport csütörtökön szembeszállt egy orosz hadihajóval. Az orosz hajó rádión megadásra utasította a csoportot, az ukránok azt válaszolták, hogy „menjen a fenébe”, és az orosz hajó tüzet nyitott. Több órás harc után az összes őr meghalt.

A sztori futótűzként terjedt el a közösségi médiában, és az ukrán kormány, nyugati sajtóorgánumok és újságírók az ukrán „ hősiesség  példájaként tartják számon . Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tisztelete jeléül az általa meggyilkoltnak nyilvánított csapatokról ezt nyilatkozta: „Kígyó-szigetünkön a végsőkig védve az összes határőr hősiesen meghalt”, majd ezután megígérte, hogy posztumusz „Ukrajna Hőse” címet adományoz nekik.

Az ukrán határőrség nem sokkal később kijelentette , hogy a Kígyó-szigeten tartózkodó csapatok „bátran védekeztek”, de a sziget elfoglalásakor fogságba estek. A valós katonai jelentések szerint amelyek szerint valamennyien elpusztultak, „előzetesek és elhamarkodottak voltak”, és azután érkeztek, hogy az ukrán hadsereg elvesztette a kapcsolatot a szigettel. A valóságban a minisztérium nem közölte, hány őr állomásozott a szigeten, és azt sem állította, hogy meghaltak a védekezés közben.

Az orosz védelmi minisztérium szintén megerősítette a sziget elfoglalását. Igor Konasenkov vezérőrnagy szóvivő elmondta, hogy 82 ukrán katona állomásozott a szigeten, mindannyian megadták magukat, és senki sem sérült meg. Konasenkov elmondta, hogy miközben foglyokat szállítottak ki a szigetről, az ukrán haditengerészet 16 polgári hajónak álcázott hajója támadást indított az orosz fekete-tengeri flotta ellen.

Továbbra is kering a közösségi médiában egy felvétel, amelyen a Kígyó sziget helyőrsége állítólag azt mondja az orosz hajónak, hogy „menjen a francba” . Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a felvétel valódi, és az ukrán határőrség csak annyit közölt, hogy a katonák üzenetet adtak arról, hogy „senki nem adja meg magát”.

RT.com

Ajánlott Cikkek