Mások írták Vélemény Vélemény-cikkeink

„Moszkva kész arra, hogy áthelyezzen bizonyos fegyverrendszereket”

Vagy totálisan megkergült a New York Times, vagy jól megfizetik érte, de azt sem zárhatjuk ki, hogy van abban valami, amit írnak! Nukleáris fegyvereket telepíthet közel az Egyesült Államokhoz Oroszország, ha nem éri el a Kreml azokat a diplomáciai engedményeket, melyekre szert szeretne tenni az Ukrajna kapcsán foganatosított tárgyalások eredményeképpen – írják.

Borítóképen: A Kubába telepített szovjet rakéták hatótávolsága (forrás: xxszazadintezet.hu)

„Egy Ukrajnát célzó orosz invázió nem veszélyeztetné az Egyesült Államok biztonságát. Az orosz lépések logikája az, hogy az Egyesült Államoknak és a NATO-nak meg kell fizetnie”

Ezt állítólag Dimitrij Szuszlov moszkvai elemző mondta a lapnak. És van is ebben valami. Tegyük fel, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát. Milyen kára származik ebből az Egyesült Államoknak? Azt nem mondjuk, hogy közvetlen gazdasági kár éri, és azt sem, hogy nem élnék túl, ha az eddig Ukrajnának folyósított pénz, illetve átadott fegyvereket elbukják, ámde annál nagyobb folt esne a már így sem éppen makulátlan pedigrén…

Az elemző szerint az ukrajnai beavatkozás többet ártana Oroszországnak, mint használna, így amikor katonatechnikai lépéseket emlegetnek, nem Ukrajna megtámadására gondolnak!

A lap állítása szerint (név említése nélkül) egy orosz diplomata azt mondta a genfi tárgyalások során, hogy nincs tervben Ukrajna inváziója, viszont „Moszkva kész arra, hogy áthelyezzen bizonyos fegyverrendszereket” meg nem nevezett területekre.

Az igaz, hogy Putyin elnök tavaly novemberben kifejtette, hogy Oroszország akár hiperszonikus rakétákkal felszerelt tengeralattjárókat küldhet Washington ellen – és erre minden bizonnyal képes is lenne -, mivel véleménye szerint az Ukrajnába telepített rakétarendszerek képesek lennének percek alatt akár nukleáris csapást mérni Moszkvára. Véleményünk szerint a két tényező közel sem azonos, az ukrán területen felállított (vagy mozgó) rakétakilövő szerkezetek nagyobb erőt képviselhetnek, bár kétségtelen, hogy nagyobb meglepetés lenne egy Washingtont ért rakétatámadás, mint bármi más!

Mert bizony az igaz, hogy az Egyesült Államok szinte folyamatosan harcban áll a Föld valamely pontján, de saját területein igen régen volt háború, idegen beavatkozás pedig csak leginkább óceáni támaszpontokat ért a második világháború során is.

Az oroszok persze ködösítenek, és igyekeznek zavart kelteni, hiszen nekik is megvannak a technikáik arra, hogyan tartsák félelemben ellenfelüket.

Amikor Szergej Rjabkovtól nyíltan megkérdezték, hogy terveznek-e esetleg rakétákat telepíteni Kubába, vagy Venezuelába, sejtelmesen csak annyit válaszolt, hogy „nem akarok semmit megerősíteni vagy kizárni”.

A lap említi aztán, hogy leginkább kiberhadjárattól tartanak, mert az ország infrastruktúráját ezzel legalább annyira működésképtelenné lehet tenni, mint bombázásokkal, ráadásul nehezebben tetten érhető a dolog. Azt sok esetben ugyan minden kétséget kizáróan meg tudják állapítani, hogy honnan jött a támadás, de sok esetben csak utólag, amikor a támadás már megtörtént, pedig a megelőzés azegyetlen lehetséges védekezés.

Számunkra nem világos, hogy a New York Times beszállt egy kommunikációs kampányba, amivel a lakosság körében akarják démonizálni Oroszországot, vagy ezek a veszélyek tényleg olyan komolyak, mint ahogy beállítják, minden esetre a közvéleményt és a politikusi gondolkodást biztosan befolyásolják az ilyen hírek egy olyan laptól, amit a világ minden szegletében olvasnak..

Ajánlott Cikkek