Hírek

Moszkva megfogadta, hogy nem hagyja válasz nélkül Franciaországnak diplomatái kiutasítását

Zakharova közölte, hogy Moszkva reagálni fog Franciaország azon döntésére, hogy kiutasítja az orosz diplomatákat

Az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője , Maria Zakharova Franciaország orosz diplomatákat kiutasító döntésére reagálva megígérte, hogy Moszkva méltó választ ad erre. Erről a TASS számolt be .

Április 4-én, hétfőn a francia külügyminisztérium arról számolt be , hogy az ország hatóságai úgy döntöttek, hogy kiutasítják a párizsi orosz nagykövetség mintegy 30 alkalmazottját, akik a gyanú szerint “az állam biztonsági érdekeivel ellentétes tevékenységet folytattak”.

Az orosz külügyminisztérium kijelentette , hogy ez az akció “része az európai országok demarchejának”.

Németország

Április 4-én, hétfőn Németország a németországi orosz nagykövetség és konzulátus 40 alkalmazottját persona non gratává nyilvánította Nekik is el kell hagyniuk az országot. Ezenkívül beidézték a német külügyminisztériumba Szergej Necsajev orosz nagykövetet . Elmondták neki a német kormány hivatalos álláspontját a buchai eseményekkel kapcsolatban. „Berlin szerint az orosz katonák közvetlenül felelősek ezért a „háborús bűnért”” – áll a közleményben.

Szintén a német külügyminisztérium honlapján jelent meg a főosztályvezető, Annalena Berbock üzenete, amely szerint a kiutasított diplomaták “naponta dolgoztak” a német nép szabadsága és összetartása ellen.

z orosz nagykövet válaszul „kategorikusan elutasította Berlin egyoldalú vádjait”. Necsajev hangsúlyozta, hogy a német hatóságok – a vizsgálatot meg sem várva – siettek a kijevi rezsim pártjára állni, amelyet korábban többször is elítéltek hamis információk terjesztéséért.

Az orosz nagykövetség rendkívüli sajnálatát fejezte ki “a német fél barátságtalan cselekedetei miatt”, és megígérte, hogy nem hagyja következmények nélkül.

A maguk részéről kategorikusan elutasították Berlin egyoldalú vádjait, amelyek a Bucha városában történt események független vizsgálatát meg sem várva siettek a kijevi rezsim oldalára állni.

Más országok

Március 29-én a holland hatóságok 17 orosz diplomata kiutasításáról döntöttek . A kiutasítás alapjául azt az általános és katonai hírszerző és biztonsági szolgálattól származó információt tekintették, hogy a megjelölt, a hollandiai orosz képviseleteken diplomataként akkreditált személyek titokban titkosszolgálati tevékenységet folytattak. Alekszandr Shulgin hollandiai orosz nagykövet indokolatlan lépésnek nevezte ezt, és hangsúlyozta, hogy Moszkva “egyáltalán nem marad válasz nélkül”.

Ezt megelőzően a belga hatóságok bejelentették , hogy 21 orosz diplomatát utasítanak ki az országból kémkedés vádjával és a királyság biztonságának veszélyeztetésével. Alekszandr Tokovinin belgiumi orosz nagykövet kijelentette , hogy feszült a helyzet a belgiumi orosz külképviseletek körül, de a hivatalos Brüsszel “figyelmesen reagál a nagykövetség felhívásaira”. Egyúttal megígérte, hogy Moszkva reagálni fog az orosz diplomaták kiutasítására.

Juraj Tomaga, a szlovák külügyminisztérium szóvivője szintén bejelentette Pozsony döntését , hogy 35 fővel csökkenti az országban működő orosz nagykövetség létszámát a diplomata- és szolgálati útlevéllel rendelkezők maximális számának megállapítása érdekében. Ezenkívül a cseh külügyminisztérium a prágai orosz nagykövetség egyik alkalmazottját persona non gratává nyilvánította .

Moszkva álláspontja

Az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője, Maria Zakharova a kollektív Nyugat demonstratív álláspontjáról beszélt Moszkvával kapcsolatban. Szerinte a nyugati országok Oroszországot vádolják a válság előidézésével, és megpróbálják “politikailag megbüntetni” orosz diplomaták kiutasításával.

Rendkívül ellenségesnek nevezte Litvánia azon döntését is, hogy visszahívja Oroszországból nagykövetét, valamint alacsonyabb diplomáciai kapcsolatokat Moszkvával. Szerinte Vilnius akcióinak célja a kétoldalú kapcsolatok tönkretétele.

Az oroszellenes szankciókról szólva Zaharova elmondta , hogy a Nyugat nem érti ezek következményeit. Szerinte az Oroszországgal szembeni korlátozó intézkedések negatív hatással lesznek más országok gazdaságára is, amelyek tisztában vannak az ilyen lépések romboló hatásával és illegitimitásával.

Az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője emellett kifejtette, hogy a nemzetgazdaságok fejlesztésére vonatkozó korlátozások pénzügyi jellegére vonatkozó korlátozások olyan következményekkel járnak különböző kontinensekre, amelyeket a Nyugat nem számol. „Csak a megértés hiánya, hogy hogyan és hol fog visszatérni kísérteni, és hol fog reagálni” – mondta a diplomata. Emellett a tárca képviselője azt is hozzátette, hogy az Egyesült Államok már megérezte a „bumerángot” saját szankcióitól

Új szankciók

Ennek ellenére az Európai Unió új korlátozásokat szándékozik bevezetni Oroszországgal szemben az ukrán bucsai helyzetről szóló hírek miatt. Az oroszellenes szankciókról kívánnak tárgyalni az Európai Unió (EU) országainak gazdasági és pénzügyminiszterei április 5-én, kedden Luxembourgban.

“Most rendkívül fontos, hogy megőrizzük egységünket, amely korábban megkülönböztette válaszunkat [Oroszországnak]. Ezért kedden az EU Gazdasági és Pénzügyi Tanácsa ülésén tárgyalunk az új intézkedésekről.”

Pascal Donoghue Eurocsoport elnöke

Az Egyesült Államok egyúttal bejelentette, hogy újabb oroszellenes szankciókat kíván bevezetni. Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője szerint ily módon Washington arra számít, hogy “megerősíti Kijev pozícióját mind a harctéren, mind a Moszkvával folytatott tárgyalásokon”.

Ajánlott Cikkek