Hírek

Moszkva nem enged!

Rettenetesen eltökéltnek mutatkozik az orosz fél a holnap kezdődő amerikai-orosz csúcstalálkozó előtt. Bár a Putyin vezette ország igen komoly feltételeket szabott, most mégis azt közölte a külügyminisztérium, hogy nem hajlandók engedni, és egyáltalán nem tartják lehetetlen forgatókönyvnek, hogy a tárgyalások hirtelen félbeszakadjanak, ha úgy látják, nem hallgatják meg őket.

Borítóképen: Biden és Putyin: fenyegetések oda-vissza (forrás: asiatimes.com)

Mik a feltételek? Van jópár, de mi most inkább csak kettőt emelnénk ki, ami véleményünk szerint a leginkább kiveri a biztosítékot az Egyesült Államoknál, illetve Európában:

  • Írásos garancia arra vonatkozóan, hogy Ukrajna nem lesz NATO-tag.
  • A kelet-európai országokból kivonul a NATO (mind élőerőben, mind a technika vonatkozásában).

Nagyon nehéz elképzelni, hogy az utóbbi követelés megvalósuljon, az előbbit viszont lehetségesnek tartjuk, hiszen a NATO máris visszakozott, vagy legalábbis kínosan ügyel rá – az Egyesült Államokkal egyetemben -, hogy az oroszok által említett, Moszkva számára nemkívánatos (a vörös vonal átlépése!) fegyverekkel, és katonai képességekkel ne támogassa Ukrajnát.

Most az orosz követelés ebben a kérdésben inkább „csak” az, hogy erre írásos garanciát kapnak, miután Putyin szerint a Szovjetunió összeomlása után átverték az oroszokat, mert – az orosz elnök állítása szerint – eredetileg szó sem volt a NATO kelet-európai bővítéséről.

Nem tudjuk, mennyire állja ki az igazság próbáját az előbbi állítás, de az lehet, hogy nem is annyira fontos, mint az, hogy Putyin ebből a nézőpontból közelíti a problémát, és ahhoz, hogy végül valahogy meg lehessen állapodni vele, bizony előbb ismerni kell motivációit, és azt, hogy mit miért cselekszik.

„Természetesen nem teszünk semmiféle engedményt azon fenyegetések közepette, amelyek folyamatosan elhangzanak a közelgő egyeztetések nyugati résztvevői részéről.”

Ez alig egy nappal a tárgyalások előtt hangzott el, méghozzá Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettestől, akinek szavait az Intefax, orosz hírügynökség idézte, és hozzátette, az orosz tárgyalófelek elég borúlátók a tárgyalások sikerességét illetően…

Igen sűrű lesz a program, hiszen a svájci csúcs után Oroszország és a NATO között tartanak találkozót január 12-én Brüsszelben, majd pedig az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) bécsi tárgyalási fordulója következik január 13-án.

Persze nem kizárt, hogy ha a Putyin-Biden egyeztetések nem jutnak eredményre, akkor utóbbi két találkozó akár el is maradhat…

Ajánlott Cikkek