Magyarság Tájak/korok Történelem Történelem Videók

Mozikabrió? Igen, a Lloyd mozi!

„Szerdán nyílik meg az újpesti mozi, a Lloyd-mozi, amely műsorkötési egyezményt kötött a Royal-színházakkal. Utánjátszó mozi lesz, első műsorában a Mámit, Fedők Sári filmjét pergeti” – 1937. október 3., Nemzeti Ujság.

Borítóképen: A Lloyd mozi nézőtere a nyitható tetővel

Az idézett cikk a Lloyd mozi megnyitásáról szól, és ahogy a korabeli lapok többsége, nem maradt ki a beszámolóból, hogy ez egy egészen újszerű mozi volt, ugyanis oldalfalai pilléreken nyugodtak, és nagy függönyök zárták le a köztük lévő tágas közlekedőket – így meglehetősen gyors volt a nézők áramlása – na meg rejtett világítást alkalmaztak.

„A „nézőtér-demokrácia” felt való haladást látjuk abban, hogy végre szakítottak az idejétmúlt páholyrendszerrel és az egész nézőteret valóban kényelmes zsöllyék sorai töltik be” – írja a Népszava ugyanazon és október 8.-án.

Érdekes, hogy a lapok nem említik a talán legnagyobb trükkjét a mozinak, az ugyanis, hogy nyitható tetővel szerelték fel!

„A pillanatok alatt nyitható és zárható tetőszerkezetet Kajtár Lajos vasszerkezetek gyára (Budapest, IX., Liliom u. 26) készítette” – írja a Tér és Forma 1937-ben.

Metszeti rajz: balra a mozi bejárata (Paulai Ede utca), utána a mozi fogadótere – a bérház tulajdonképpeni földszintje -, utána pedig maga a mozi, ami a bérház belső udvarában kapott helyet.

Az építészeti szaklapon kívül tehát senkit nem érdekelt ez az igazán komoly fejlesztés? De, minden bizonnyal, csakhogy a Scala-Metro (amit később Szikra moziként ismerhettünk) filmszínház teteje is nyitható volt már 1926-ban, azaz nem volt igazán újdonság!

E sorok írója volt – mérhetetlenül régen… az Odeonban, ahol egy nyári napon el is húzták a tetőt, és meg kell jegyezni, igazán nagy élmény volt!

De miért költöttek akkor ilyen sokat erre a filmszínházi vállalkozók? Nos, az egyébként meglehetősen fösvény társaság hosszú és kekeny nézőtereket épített – mert üzletileg ez volt a kifizetődő – ezeknek azonban nehéz volt megoldani a szellőzését, amire jobbára csak két vetítés között kerülhetett sor.

A zsúfolt nézőtéren márpedig hamar elfogyott a levegő, de igen drága légcserélő, esetleg légkondicionáló berendezésekre nemigen akartak költeni.

Így lett hát pár nyitható tetejű mozi, amiről mindig azt gondoltam, hogy nem más, mint egy romantikus ötlet…

Azt meg csak halkan jegyzem meg, hogy esős napokon, vagy éppen télen nem biztos, hogy olyan nagyon jó volt ezekben a mozikban megtekinteni egy-egy filmet…

Ajánlott Cikkek