Magyarság Történelem

Munkácsi Adolf : Egy elfeledett tehetség emlékezete

Adolf Munkácsi, aki eredetileg Steckermann, majd Schtechermann családnéven is ismert volt, egy szabómester és Schneckendorf Mária gyermekeként látta meg a napvilágot. Személyes és szakmai életútja során számos fordulatot élt meg, kezdve attól a jelentős eseménytől, amikor 1903. július 14-én Lukács János örökbefogadta őt és nővérét, Júliát.

Kezdetben kereskedelmi pályára készült, azonban sorsa más irányt vett. Az első világháború viharos éveiben, 1914 és 1916 között a fronton szolgált, majd a háború után hamarosan a színpadon találta meg igazi hivatását. Első szerepeit Kassán játszotta Faragó Ödön társulatában, ahol a helyi nemzeti színház tagjaként már fiatalon megkapta Othello és Shylock jelentős szerepeit. Nem sokkal később, 1918-ban a Vígszínház társulatához csatlakozva folytatta pályafutását, ahol Pinkerton szerepében debütált a ‘Pillangókisasszony’ című darabban.

Személyes élete is változásokkal teli volt: 1918-ban vette feleségül Adolfina Auguszta Máriát, egy színpadi kollégáját, bár házasságuk rövid életűnek bizonyult, és 1920-ban elváltak. Ezt követően 1927-ben újra házasságot kötött, ezúttal Gizella Benes oldalán.

Karrierje ekkor vette igazán kezdetét, amikor Adolph Zukor meghívta Hollywoodba. Munkácsi itt vált igazi filmsztárrá, ahol a hangosfilm korának hajnalán számos főszerepet játszott, több mint hatvan filmben megjelenve. 1943-ban Oscar-díjjal is elismerték a ‘Őrség a Rajnán’ című filmben nyújtott alakítását. Emellett a Broadway színházai is rendszeresen számítottak rá, és még az edinburgh-i fesztiválon is fellépett.

Élete utolsó éveiben magánélete újabb tragédiákat hozott. Felesége, Gizus, 1962-ben hunyt el, és bár Adolf rövid időn belül újra házasodott, Annette M. Driesens személyében, a sors ismét próbára tette 1971-ben, amikor felesége váratlanul elhunyt egy marokkói nyaralás során. Lukács maga is követte kedvesét másnap, infarktus következtében.

Adolf Munkácsi életútja a színpadi és filmszerepek magaslatától a személyes tragédiák mélységeiig ível, és bár ma talán kevésbé ismert, munkássága és a művészet iránti elkötelezettsége örökre emlékezetes marad.

Ajánlott Cikkek