Hírek

Musk sürgeti Európát, hogy térjen vissza az atomenergiához

A milliárdos azt is elmondta, hogy növelni kell az olaj- és gázkitermelést, hogy ellensúlyozzák Oroszország befolyását

borítókép : https://www.flickr.com Elon Musk Daniel Oberhaus

A SpaceX és a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk felszólította Európát, hogy indítsa újra alvó atomerőműveit, és bővítse ki jelenlegi energiatermelését – mondta vasárnap – az Oroszország és Ukrajna közötti katonai konfliktusa miatt.

Musk Twitter-bejegyzések sorozatában azt írta , hogy „remélhetőleg” most „rendkívül nyilvánvaló, hogy Európának újra kell indítania a szunnyadó atomerőműveket, és növelnie kell a meglévő atomerőművek teljesítményét”.

„Ez *kritikus* a nemzeti és nemzetközi biztonság szempontjából” – figyelmeztetett, miközben a Nyugat továbbra is szankcionálja Oroszországot az ukrajnai konfliktus miatt.

Musk azzal is érvelt, hogy az atomenergia „sokkal jobb a globális felmelegedés ellen, mint a szénhidrogének elégetése”, és visszautasította a sugárzással kapcsolatos aggodalmakat azzal, hogy megfogadta, hogy „helyben termesztett élelmiszert eszik a tévében” a közvélemény által „legrosszabbnak” tartott atomerőművek közelében .

A sugárzás kockázata sokkal, de sokkal alacsonyabb, mint azt a legtöbb ember hiszi

Elon Musk

Musk felszólításai ellenére valószínűleg évekbe telne, amíg Európa újraindítja atomerőműveit, amelyeket a kontinensen fokozatosan leállítottak a zöldenergia-vállalások érdekében.

Németország decemberben leállította atomerőművei felét annak részeként, hogy az ország a 2011-es fukusimai atomkatasztrófát követően fokozatosan megszünteti az atomenergiát. Ugyanebben a hónapban Belgium megállapodott atomerőművei 2025-ig történő bezárásáról.

Franciaország továbbra is azon kevés európai országok közé tartozik, amelyek kitartanak az atomenergia mellett, Emmanuel Macron francia elnök pedig hat új reaktor építését jelentette be a múlt hónapban.

Pénteken Musk arra is felszólította a Nyugatot, hogy „azonnal növelje az olaj- és gázkitermelést”, azzal érvelve, hogy „a rendkívüli idők rendkívüli intézkedéseket követelnek meg”.

„Nyilvánvalóan ez negatívan érintené a Teslát, de a fenntartható energiamegoldások egyszerűen nem tudnak azonnal reagálni az orosz olaj- és gázexport pótlására” – mondta.

Ajánlott Cikkek