Hírek

Műszaki hiba miatt leállt Európa legnagyobb olajfinomítója

Európa legnagyobb olajfinomítója, a hollandiai Shell Pernis leállt– írja a Bloomberg. A finomítók bezárása növelheti a háború miatt kialakult kőolajtermék-hiányt az európai piacon – vélik elemzők.

A Rjinmond Veilig regionális biztonsági szolgálat jelentése szerint október 12- áramszünet miatt leállt a kompresszor. Az egységet kőolajtermékek, különösen benzin előállítására használják.

Az incidenst követően Pernis város egyik üzemében a üzemanyagingadozás miatt felgyülemlett gáz égni kezdett, ami miatt a hatóságok mintegy 200 állampolgári panaszt kaptak – közölte a DCMR helyi környezetvédelmi hatóság.

A Bloomberg értesülései szerint az üzem állítja elő a régió által fogyasztott gázolaj jelentős részét. Decemberben az EU -ban életbe lépett az olaj és olajtermékek oroszországi vásárlására vonatkozó tilalom , és a régió kulcsfontosságú finomítójából származó ellátási zavarok csak rontják a piaci helyzetet.

A Shell közölte, hogy tájékoztatta az európai kormányokat az incidensről, de nem részletezte, hogy az milyen termelési kapacitást érintett, és mennyire fontos a regionális piac üzemanyag-ellátása szempontjából. „Csak azt tudom mondani, hogy a kellemetlenségek egyelőre továbbra is fennállnak, de igyekszünk a lehető leghamarabb megoldani a problémát – mondta a Shell szóvivője.

Ajánlott Cikkek