Erdély Hírek

Művelt Románia – bunkó államfő?

Mintegy hatvan szakmai, egyetemi, diák- és szülői szervezet, illetve a gyermekek és a kisebbségek jogait védő szervezetek képviselőivel találkozott Klaus Iohannis államfő múlt héten a Művelt Románia projekt kapcsán, amely a tanügyi reformot megelőző konzultációkat jelenti. Szembetűnő azonban, hogy egyetlen magyar civil szervezet, illetve a hazai magyar oktatás szereplőinek érdekképviselete sem kapott meghívást erre a találkozóra – írja Székelyhon.

Borítóképen: Klaus Iohannis (forrás: MTI)

A konzultációra a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének képviselőit sem hívták meg, viszont az RMDSZ részéről Kelemen Hunor miniszterelnök helyettes révén a legmagasabb szintén képviseltette magát – számolt be az újságnak Szabó Ödön az RMDSZ oktatásügyekért felelős parlamenti képviselője. Hozzátette, őt is meglepte a magyar civil szervezetek hiánya, de mit mondta:

„Az érdekel engem, hogy ezek az általános elvek, amelyek itt megfogalmazódtak, hol és kik által lesznek első körben törvénycikkelyekké átültetve, hiszen ezek egyelőre csak elvek, elképzelések.”

A magunk részéről azt gondoljuk, hogy Iohannis államfő pontosan tudta, hogy mit miért tesz. Ez minimum udvariatlanság (vannak erősebb jelzők is erre!), de semmiképpen nem bunkóságból, sokkal inkább hideg számításból hagyta ki a magyar civil szervezeteket. Pontosan kiszámolt lépés volt ez, melynek célja az, hogy az RMDSZ-t és a civileket egymással szembe fordítsa – ha úgy tetszik, provokáció!

Az lehet ugyan, hogy ma még csak elvekről van szó, de azok a civilek, akik nem kormányzati szintről, hanem a napi gyakorlat szintjén értelmezik ezeket a nagyvonalú elképzeléseket, már most jelezhették volna fenntartásaikat – meghívásuk esetén… De ezen utólag már nem érdemes lamentálni, vitázni pedig különösen nem szabad ezért, hiszen Iohannis éppen ebben az esetben érné el, amit akart… Most tehát az RMDSZ-en és a civileken a sor, hogy dolgozzák fel a fórumon elhangzottakat, és egyeztessék álláspontjaikat.

Fontos megjegyezni, hogy mindezt a külső szemlélő látja így, akit aggodalommal tölt el, ha valamely utódállamban az oktatási törvény átszabására készülnek… A döntő szó legyen a magyaroké, székelyeké, akiknek a mindennapokban kell együtt élnie ezekkel a tövényekkel!

Ajánlott Cikkek