Hírek

Na ugye, hogy van az a pénz!

Hát igen, Svájc és a pénz kapcsolata különösen háborús időkben fontos, és ha egy bizonyos – igen jól látható összeg felett diszponál valaki… – elég „rugalmasak” tudnak lenni annak érdekében, hogy… jól keressenek az ügyön! Most itt erre egy friss példa.

Borítóképen: Nem vöröskereszt (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: -, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Feloldották az EuroChem számláinak zárolását. Meg kell jegyezni, hogy ez azután történt, hogy Andrej Melnyicsenko megszűnt a vállalat kedvezményezettje lenni, és elhagyta az igazgatótanácsot. Olekszandra Melnyicsenko üzletember felesége lett az új kedvezményezett, a Svájci Államszövetség Gazdasági Államtitkársága szankciós osztályának helyettes vezetőjének levele szerint – írja a Tages Anzeiger svájci lap elektronikus kiadása.

Az államtitkárságnak nincs bizonyítéka arra, hogy a cég „szankciók alatt álló személy tulajdonában vagy irányítása alatt áll.”

Andrej Igorevics Melnyicsenko

A nemzetközi műtrágyagyártó Eurochem és a SUEK szén- és energiavállalat fő haszonélvezője, amelyek mindegyike a világ egyik legnagyobb iparága. Mindkét társaság igazgatóságának tagja (nem ügyvezető igazgató). 2022 márciusában megszűnt mindkét társaság kedvezményezettje és igazgatósági tagja lenni, mivel szerepelt az EU szankciós listáján.

24,9 milliárd dolláros vagyonával 2022 januárjában a 7. helyen állt az orosz milliárdosok között a Forbes milliárdosok besorolásában (65. a világon)

Nos, eddig a történet, és meg kell jegyezni, hogy itt természetesen nem csak a vagyonról van szó, hanem arról is, hogy Melnyicsenko nyilván olyan üzleti tevékenységet folytat, ami létfontosságú Svájc – és egyébként egész Európa… – számára, így érthető, hogy ezt a meglehetősen átlátszó trükköt „megette” a hivatal…

Ajánlott Cikkek