Hírek

Nagy a baj! Hol a segítség?

Sajnos egyre rosszabb híreket kapunk. Dél-keleti szomszédunknál a járvány mellett éppen most ütött be Temesváron a távhőszolgáltatást nyújtó Colterm nevű cég, ami Dominic Fritz polgármester szerint azért következett be, mert szerinte azért halmozott fel több mint 320 millió lejnyi adósságot, mert eddig jóval az előállítási áron alul szolgáltatott. Közben északi szomszédunknál Richard Sulík gazdasági miniszter szerint a közelgő tél extrém hideg lesz, akkor Szlovákiában február végére elfogyhat a gázkészlet, Ladislav Kamenický egykori pénzügyminiszter pedig kijelentette, hogy nincs segítség – ahogy egyelőre Temesváron sincs… -, a kormány nem számol a kompenzációval…

Fontos megjegyezni, hogy a hivatalban lévő Sulík szerint a gázárak emelkedése átmeneti, és azt gondolja, hogy az árak hamarosan vissza fognak menni a 2020-as szintre.

Ez elég érdekes álláspont, és egy kicsit sem magyarázza, hogy miért nem különítettek el már korábban egy alapot a hónapok óta drámai mértékben emelkedő árak okozta károk enyhítésére, amit végszükség esetén használhatnának fel, mint azt Ladislav Kamenický egykori pénzügyminiszter mondja.

De sajnos ugyanez igaz a temesvári szolgáltató csődjére is; a probléma nem most keletkezett, mégis mintha nem tett volna senki semmit azért, hogy körülbelül 50 ezer háztartás fűtés nélkül marad, és a kórházakban sem lesz fűtés és meleg víz.

„Kéréssel fordulok valamennyi romániai gázszolgáltatóhoz, hogy segítsen rajtunk!”

A drámai felhívást Dominic Fritz polgármester intézte az értintettek felé, mert – mint látjuk… – sem helyi, sem országos gyakorlat, vagy vészhelyzeti megoldás mintha nem lenne az ilyen esetekre! Az elöljáró természetesen igyekszik mindent megtenni. Azzal egy ilyen vészhelyzetben nem foglalkozunk, hogy esetleg neki, magának is van-e felelőssége, most nem ez a fontos! Az viszont tény, hogy az ilyen fajsúlyú ügyeket nem helyi szinten kell kezelni, hanem országos megoldást kell – még a problémák bekövezte előtt! – kitalálni rájuk!

Most jöhetnénk itt azzal, hogy Magyarország miként állt hozzá a gáz és egyéb energiahordozók árának kezeléséhez, és mennyiben választott más utat, mint szomszédaink, de ezt most mellőzzük. Csak annyit mondunk, hogy ideje lesz tanulni azoktól magyar szakemberektől, és döntési helyzetben lévőktől, akik nem keveset tettek és tesznek azért, hogy hasonló esetek ne következzenek be Magyarországon. Talán nem kell mondani; Ukrajnában sem állnak jól a tározók…

Sajnos megint az a helyzet ezen a téren is, hogy nyugaton persze könnyebb piaci alapon működni, mert vannak jó gyakorlatok arra, ha egy szolgáltató bedől, és a fizetőképes kereslet is magasabb áringadozást visel el! De ez itt kérem Kelet- Európa, aminek még mindig jelentős lemaradása van amiatt a 45 év miatt, amit a világtól elzárva, a fejlődéstől elzárva kellett eltöltenie. Aki pedig ezt nem ismeri fel, hanem csak másolja a nyugat-európai mintát, könnyen bajba kerülhet…

De legyen igaza Richard Sulíknak, csökkenjenek le az árak a 2020-as szintre, viszont, ha ez megtörténik, sürgősen kezdjenek el azon dolgozni, hogy minden körülmények között biztosítsák a lakosság, és az ipar ellátását! Ahogy Romániában is… A mostani helyzetben egyébként annak az Európai Bizottságnak is fel kellene lépnie, ami az azonnali piaci árak, és lekötött mennyiségek felé terelte az európai piaci szereplőket!

Mi pedig együttérzésünket fejezzük ki azok iránt, akik most a távfűtés hiánya miatt szenvednek, és reméljük a mihamarabbi megoldást.

Ajánlott Cikkek