Hírek

Nagy-Britannia: ágyúval verébre…

Amikor a Brexit-tárgyalások cirka négy éve alatt nagyjából kialakult az, hogy miként történik meg a válás, többször szóba került, hogy a halászati jogok kérdése a legnehezebb ügy. Azt nem igazán tudni, hogy miért pont ez (erről majd később), de az tény, hogy most – a megállapodás ellenére is! – francia halászhajók ellen küldik a britek hadihajóikat!

Első körben ki kell emelni, hogy – mint más ügyekben is láttuk – Nagy-Britannia a mai napig fenntartja azt a birodalmi szemléletet, amit még akkor vett fel, amikor tényleg birodalomként lehetett rá tekinteni. Mára – nézzünk a térképre! – az ország egy levitézlett hétszilvafás nemes lett az egykor a fél világot birtokló Viktória királynő korához képest! A britek a tengerek urainak képzelik magukat ma is, de nézzük meg, hogy mire fel a vita, miért nem egyértelmű, hogy ki hol halászhat!

A probléma Jersey szigete körül alakult ki, ugyanis a normandiai partok közlében lévő sziget – bár meglehetősen széles körű önigazgatási joggal rendelkezik, és nem része az Egyesült Királyságnak – a brit korona külső területei közé tartozik. A Brexit után a sziget kormánya új engedélyezési elveket vezetett be, mely szerint a franca hajók csak akkor kapnak engedélyt a sziget vizein történő halászatra, ha bizonyítani tudják, hogy eddig is ott tevékenykedtek.

A kiindulási alap – Jersey ide, Jersey oda… – mégiscsak a Brexit, amihez viszont sem a franciáknak, sem a szigetlakóknak nincs semmilyen köze… Ezzel együtt Franciaország arra hivatkozik, hogy – miután a brexit nyomán kialakult kereskedelmi és együttműködési szabályzat (TCA) szerint minden további nélkül halászhatnak itt, és a változtatásról senki nem értesítette az EU hatóságait, Jersey-nek nem áll jogában egyoldalúan módosítani a szabályokat!

Innentől az ismert lemez pörög; a Brexit után minden olyan kérdésben, melyet egyébként rögzítettek és aláírtak, a britek keresik a lehetőségét annak, hogy az előnyöket kihasználják, ugyanakkor kötelességeiket nem hajlandóók teljesíteni, minden ilyen területen kiskapukat és kifogásokat keresve!

De azt is meg kell említeni, hogy miért ilyen fontos a halászat. és miért gondoljuk, hogy ez szimplán csak a brit gőg egyik újabb megnyilvánulása: „mindössze egy 33 millió eurós tételen vitatkoznak a felek a halászat terén az EU-brit kereskedelmi tárgyalásokon, mert fokozatosan közeledtek az álláspontok az átmeneti időszak végső napjaira.” (forrás: Bloomberg)

Magyarul; ez az egész semmi másról nem szól, mint arról, hogy a britek most minden területen igyekeznek keresztbe tenni az uniónak (lásd még: vakcinabotrány!), amit persze nem a gyűlölet vezet ezúttal sem, hanem olyan belpolitikai játszmák, melyeknek semmi köze halhoz és halászhoz…. Boris Johnson-nak ugyanis most meg kell mutatnia, hogy Nagy-Britannia jobb az EU-tagság bélkül, mint vele…

Előre szólunk; ez nem fog sikerülni! Ilyen eszközökkel biztosan nem…

Ajánlott Cikkek