Hírek

Nagy-Britannia: Keletről jössz? Fizess többet!

Bő egy hónap kellett hozzá, hogy a brit kormány máris megváltoztassa a bevándorlás feltételeit az uniós polgárok körében. Amit az EU csak fű alatt csinál, azt a kilépett britek már nyíltan megtehetik; hátrányos helyzetbe hozzák azokat a kelet-európai polgárokat, akik munkavállalói vízummal érkeznek az országba. Ha keleten születték, annak ára van: itt éppen 55 fonttal kell adóznod a „nyugatnak”…

Persze nem mindenkire igaz ez, hiszen most öt országra – Bulgária, Észtország, Litvánia, Románia és Szlovénia – vezették be ezt az extra költséget (helyesebben nem adnak kedvezmnényt, de az kb. mindegy, csak játék a szavakkal). Lehet mondani, hogy ez a ~63 euró (~22.500 forint) nem egy nagy összeg, de nincs mit szépíteni, ez bizony hátrányos megkülönböztetés olyan országokkal szemben, melyek – elvileg! – éppen olyan tagjai az EU-nak, mint Magyarország, vagy éppen Németország. Vagy talán ez nincs így?

Nincs bizony! A brit vízumpolitika erre egyértelműen rámutat. Miközben a britek 25 ország számára nyújtanak 55 fontos kedvezményt (köztük 21 uniós államnak), a fent említett négy ország valamiért kimaradt… Ez – azon kívül, hogy a brit költségvetésnek ezek az 55 fontok semmit nem jelentenek! – egyértelműen a hátrányos megkülönböztetés egy mintapéldája!

De a briteket ez nem érdekli, most éppen abban a fázisban van a kormányzat, hogy ahol csak lehet, keresztbe tesz az EU-nak, és ott igyekszik új és újabb kedvezményeket elérni az eredeti megállapodáshoz képest, vagy változtatni a Brexit idején fennálló állapotokon, hogy végül eljusson egy olyan helyzetbe, hogy úgy legyen tagja – gazdasági értelemben – az EU tagja, hogy semmi kötelezettsége nincs, ugyanakkor minden előnyét élvezze az EU-nak.

Ezt persze lehetne normálisan is csinálni, nem kellene ilyen bicskanyitogató módszerekkel élni, de a helyzet az, hogy a britek alaposan elszámították magukat! Az ugyan tény, hogy az Unió nettó befizetői voltak, de Európa egyik pénzügyi központjaként működött London és a brit termékeknek komoly piaca volt Európa, arról nem is beszélve, hogy sok cég azért telepedett meg Nagy-Britanniában, mert ott ugyan nem érte meg működni, de a briteken keresztül bebocsátást nyertek az európai piacokra. A matek pedig azt adta ki, hogy a kiválással többet buktak, mint a nettó befizetés összege volt, így most látványos vergődéssel igyekeznek ez EU-t zsarolni!

Véleményünk szerint az EU-nak pedig többé nincs dolga és felelőssége a britekkel szemben, így semmiféle további kedvezményekre (mert már így is komoly engedményeket tett az EU!), vagy bármilyen vállalásra nincs kötelezettség, és igenis ki kellene állni azon országok mellett, akik jelenleg is tagjai az EU-nak! Ebben az esetben Bulgária, Észtország, Litvánia, Románia és Szlovénia mellett, az ő hátrányos megkülönböztetésük miatt!

Kíváncsian várjuk, hogy a tagokkal szemben keménykedő Európai Bizottság mikor tiltakozik a brit kormánynál a tagországokat ért sérelem miatt! Ha ezt nem teszi, azzal azt üzeni; az EU intézményeinek csak a saját hatalma fontos, a tagországok feladata csak annyi, hogy jópofát vágjanak akár egy félresikerült vakcinabeszerzésnek is…

Ajánlott Cikkek