Hírek

Nagy -Britannia Lengyelország Ukrajna , Oroszország ellenes biztonsági egyezményt ír alá

A nyugat továbbra is attól tartva, hogy Oroszország megtámadhatja Ukrajnát, Nagy-Britannia és Lengyelország összefog Kijevvel, hogy fokozza az együttműködést a térségben, és elrettentse Moszkvát az esetleges agressziótól – jelentették be a paktumban részt vevő két kelet-európai nemzet vezetői. 

borítókép : illiusztráció https://commons.wikimedia.org Anti-terrorist operation in eastern Ukraine (War Ukraine)Фото Вадим Ковальов

Denys Shmygal ukrán miniszterelnök keddi kijevi sajtótájékoztatóján optimizmusát osztotta a három állam közötti új együttműködés kilátásba helyezésével kapcsolatban.

“Remélem, hogy a közeljövőben hivatalosan is elindíthatjuk az Ukrajna-Lengyelország-Egyesült Királyság együttműködésének új regionális formátumát” – mondta. “A folyamatban lévő orosz agresszióval összefüggésben alá kell írnunk egy háromoldalú dokumentumot a regionális biztonság erősítését célzó együttműködésről.”

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök közölte, hogy Varsó gáz- és fegyverszállítással, valamint gazdasági és humanitárius segélyekkel segíti Ukrajnát . Szerinte „egy olyan szomszéddal, mint Oroszország, olyan érzésünk van, mintha egy vulkán lábánál élnénk”.

A tisztviselő azt is elmondta, hogy a külügyminiszterek „olyan lehetséges formán dolgoznak, amely számos területen szorosabbá teheti az együttműködést Lengyelország, Ukrajna és Nagy-Britannia között”.

Dmitrij Kuleba, Kijev legkiválóbb diplomata közleményében azt írta, hogy az új formátum első hivatalos szerdára tervezték Liz Truss brit külügyminiszter ukrajnai látogatása keretében. A Covid-19-szerződése miatt Kuleba azonban azt mondta, hogy „a bejelentést későbbre halasztjuk”.

Megfogadta ugyanakkor, hogy a felek „nem ülnek tétlenül, és tovább csiszolják az új” együttműködést. Szerinte az új szövetség nem kötődik a „helyföldrajzhoz”. Inkább olyan nemzetek egyesülése lesz, amelyek közös elveken osztoznak, és a biztonság megerősítésére, valamint a kereskedelem fejlesztésére törekszenek.

A három ország közötti új együttműködés kialakítása a kelet-európai felfokozott feszültség közepette zajlik, elmúlt hónapokban fennállt a veszély, hogy a moszkvai csapatok megtámadhatják Ukrajnát.

A Kreml azonban többször is visszautasította az angol nyelvű sajtóorgánumok azon állításait, amelyek szerint az ország fegyveres erői offenzívát terveznek, Dmitrij Peszkov sajtótitkár pedig „alaptalannak” nevezte ezeket az állításokat.

Az ukrán parlament a múlt héten ratifikálta azt a hitelmegállapodást Londonnal, amely több mint 2 milliárd dolláros forrást biztosít rakétahajók építésére és jelenlegi flottájának modernizálására.

rt.com

Ajánlott Cikkek