Hírek

Nagy-Britannia – Nagy adó!

Érdekes hír fogadott a mai napon, kiderült ugyanis, hogy Rishi Sunak, brit pénzügyminiszter javaslata alapján az ország történetének legmagasabb adója terheli majd a munkavállalókat. Az indoklás szerint erre azért van szükség, hogy a járvány okozta hiányt csökkentsék. A lépés azért meglepő, mert most, amikor mindennél fontosabb, hogy visszaálljon a gazdaság a válság előtti növekedési pályára, egy ilyen adóemelés éppen a kilábalás ellen hat.

Borítóképen: Rishi Sunak, brit pénzügyminiszter (forrás: Sky News)

Ismerős a szöveg, és ismerős a technika is; adóemeléssel a hiány ellen! Ez a jelszó, de tapasztalatunk szerint ez nem célravezető, ugyanis, ha ez a gazdasági növekedést gátolja, éppen azt az okot nem szünteti meg, ami miatt a hiány kialakult! A járvány ideje alatt sok volt a leállás, sok munkavállaló kényszerült otthon maradni (pl. vendéglátóipari, idegenforgalmi területen dolgozók), a fogyasztás pedig visszaesett. Nos, a jövedelemadó emelése most azokat a jövedelmeket, ezzel pedig a vásárlóerőt nyirbálja meg, aminek szerepet kellene vállalnia a kilábalásban.

Valószínű azonban, hogy nagyobb az inflációtól való félelem, mint a gazdasági növekedés lassulásának kockázata. Ez azonban csak egyesetben lehet valós félelem; ha azt feltételezik, hogy az infláció tartósan magas szinten ragad. Miért gondolhatják ezt? Talán azért, mert most, hogy az Európai Unióval való kereskedelmet a korábbiakkal ellentétben vámok, adók, és meglehetősen drága adminisztrációs díjak terhelik, nagyobb árnövekedésre számítanak?

Vagy talán az a cél, hogy a munkaerőhiány miatt elszabaduló fizetéseket tartsák féken? Lehet, de ez megint csak a Brexit eredménye, ugyanis a munkavállalás feltételeinek változása okán lett a szükségesnél kevesebb munkavállaló egyes gazdasági ágazatokban.

Akárhogy is nézzük, a mostani adóemelés oka nem a járvány okozta gazdasági sokk, hanem a Brexit okozta változások, így nem nehéz rájönni, hogy a Nagy-Britanniában munkát vállalók most fizetik meg a kilépés költségeit!

Sajnos van tapasztalatunk abban, hogy válságot kezelni adónöveléssel csak igen nehezen lehet (ha lehet egyáltalán…), az viszont biztos, hogy igen komoly áldozatokkal jár…

Ajánlott Cikkek