Épített örökség Magyarság Tájak/korok Történelem Történelem Videók

Nagy-Eged hegy, remetekápolna

A Nagy-Eged igen különleges hely Egerben. Itt van ugyanis Magyarország legmagasabban fekvő szőlőterülete, egyes részei 500 méter tengerszint feletti magasságot is meghaladják. Persze az egri borok nem véletlenül híresek, az itt készült borok pedig igen különlegesek, de van itt más, nagy érdeklődésre számot tartó felfedezni való is.

Borítóképen: A Nagy-Eged

A remetekápolnából sokat ugyan nem látni, de 2020-ban a Dobó István Vármúzeum önkéntesekkel, lokálpatrióta lakosokkal, helytörténészekkel kutatásokat folytatott a területen, így ma már ismert az egykori templom helye, sőt annak kiterjedése és alaprajza is.

A tavalyi Múzeumok Éjszakáján (2022.06.25-én) kiállítást is rendeztek a kápolna tárgyi hagyatékaiból, és a remetekápolnához vezető túra során méretes képeken tekinthették meg az érdeklődők, melyek szintén a templomhoz köthetők.

Idén június 2.-án is lesz a kápolnához vezető úton kiállítás, illetve a Dobó István Vármúzeum frissen átadott déli fogadóépületében a legújabban felfedezett műtárgyak is megtekinthetők.

Május 15.-től június 1.-ig újabb ásatásokat végeznek a területen, így remélhető, hogy megtalálják az eredeti falakat, és akár arra is választ kaphatunk, hogy mikor épült a kápolna. Az ásatás eredményeit június 4.-én (vasárnap) nyílt nap keretében meg lehet tekinteni a helyszínen.

Ajánlott Cikkek