Hírek

Nagy szavak, de mögötte a nagy semmi…

Már a román pártok elnevezése is olyan hangzatos, hogy azt gondolná az ember, ott aztán még a baloldal legszéle is nemzeti! De a nevek, a hangzatos jelszavak mögött semmi nincs, legfeljebb önös érdek, ami az vezérel, hogy ki ossza a pénzt – ahova „kell”… Kormányválság van Romániában, és úgy tűnik, hogy jó ideig még eltart, mire kikecmeregnek belőle, hacsak addig nem húzzák, míg végül idő előtti választásokat kell tartaniuk.

Romániáért nem aggódunk, de az ott élő magyarokért annál inkább! Úgy néz ki ugyanis, hogy a szélsőségesek előre törnek, míg a most „bénázó” kormány pártjai népszerűsége csökken. Legalábbis a közvéleménykutatók szerint. Ez nem újdonat jelenség, ugyanakkor nagyon úgy fest, hogy a holnapi parlamenti voksoláson megbukhat a PNL-re és az RMDSZ-re fogyatkozott kormány. A bizalmatlansági indítványt benyújtó szocdemek (PSD), valamint a náci AUR, és a kormányból kilépett USR képes megbuktatni a kormányt, ugyanakkor csak abban értenek egyet, hogy meg kell buktatni Florin Cîțu (PNL) miniszterelnököt.

A „hogyan tovább?” mintha senkit nem érdekelne, a romboláson kívül nincs stratégia… Ezt Cîțu így fogalmazta meg:

„Három felelőtlen párt káoszba akarja taszítani Romániát. Az egyik bizalmatlansági indítványt terjeszt be, de nem akar kormányozni, a másik egy olyan kormányt akar megbuktatni, amelybe utána vissza akar térni, a harmadik egy szélsőségeseket tömörítő párt, amelyről senki sem tudja, mit akar.”

Az európai pénzek érkezése előestéjén az egész helyzet a fekete-tengeri gázkitermelésre kezd emlékeztetni. Ott is nagyot akartak szakítani, de a kapzsiság oda vezetett, hogy a gázmező megléte ellenére is folyamatosan növekszik az orosz import… A másik eshetőség az, hogy az oroszok szépen fizetnek, akinek kell, de ez sem jobb egy kicsivel sem!

És közben a székelyek és magyarok csak vesztenek az ügyön, mert a nagy civakodásban a beérkező pénzeket nem lesz ki kezelje (lekezelje…), így aztán az a kevés, ami nekik jutna, ha meg is érkezik, jókora késedelemmel ér hozzájuk.

De ez Bukarestben senkit nem érdekel, az AUR-nak csak az a fontos, hogy magyar párt ne legyen a kormányban, az USR vissza akar kerülni a kormányba, de Cîțu nélkül képzeli el azt, úgy hiszik, hogy akkor több pénz felett rendelkeznek majd, a PSD meg talán (?) új választásokat akar, mert korábban hiába kapták ők a legtöbb szavazatot, nem akar velük senki közösséget vállalni…

Dögöljön meg hát a szomszéd tehene! A baj csak az, hogy közös tehén az Trianon óta… A székelyek és a magyarok pedig jobbat érdemelnek!

Ajánlott Cikkek