Erdély Hírek

Nagy üzletet hoz Erdélynek egy Oroszországból menekült cég

Az Oroszországi beruházását felszámoló Nokian Tyres finn gumiabroncsgyártó Erdélyt választotta új kelet-európai bázisának helyszínéül, ahol jókora összegből építi fel új üzemét.

Borítóképen: Az M4-es autópálya Derecske és Berettyóújfalu közelében, a román határ irányába (forrás: wikimedia, szerző: MrSilesian, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Beigazolódott az, amit korábban az erdélyi sajtó is megírt, hogy Romániában telepedhet meg az Oroszországból kivonuló Nokian Tyres – írja a Maszol. A finn vállalat bejelentette, hogy Nagyváradon épít üzemet. Közép-Európa fontos piac a számunkra, a beruházás pedig a piac iránti elkötelezettségünk bizonyítéka – mondta a cég illetékes vezetője.

Az új helyszín közel van az ügyfeleinkhez. Negyvennél több helyszín alapos, több tényező alapján történő elemzését követően – mint például a rendelkezésre álló képzett munkaerő, a logisztikai előnyök és a stabil üzleti környezet – világossá vált, hogy az új gyár számára Nagyvárad a legjobb választás.

Az üzem termelési kapacitása évi hatmillió abroncs lesz, amivel 500 embernek ad majd munkát. A gyárat a város délkeleti határában, a 2-es CET-ként, nagyrészt már lebontott egykori hőerőmű helyén fogják felépíteni. A munkálatok jövőre kezdődnek, a próbaüzem pedig 2024 végén indul. A kereskedelmi célú termelés megkezdését 2025 elejére tervezik.

A Nokian Tyres a közelmúltban adta el 400 millió euróért oroszországi üzemét, ahol évi 17 millió gumit gyártottak. A vállalat a nagyváradi beruházás mellett egy ázsiait is tervez, s a finnországi és az amerikai gyárai termelési kapacitásának a növelésével pótolná az oroszországi kiesését.

forrás: napi.hu

Vélemény:

Nagyvárad azért lehet kiváló helye a beruházásnak, mert:

  • Északi és keleti irányban Kassáig autópályán megközelíthető (A3-M4-M35-M3-M30),
  • Nyugati irányban autópályán megközelíthető a nyugat-európai autópálya-hálózat (A3-M4-M35-M3-M0-M1),
  • A vasúti kapcsolatok is hasonlóan adottak (pár kilométeres szakasz fut a mai Románia területén…),
  • Debrecen ipari fejlődése is piacot jelent(het) a Nokian számára.

Lássuk be, ehhez Romániának sok köze nincs… Talán az a pár kilométeres A3, amit hozzátett…

Ajánlott Cikkek