Hírek

Nagyasztal: Macron és Putyin is pozitívan nyilatkozott

Megkapta a nagyasztalt moszkvai látogatásán a francia köztársasági elnök, így aztán végképp szertefoszlott az az ellenzéki mítosz, hogy a magyar miniszterelnök látogatása során is bevetett rémes méretű bútordarab jelzés lett volna. De ez nem lényeges, az ilyen gyermekded próbálkozásokkal inkább nem is foglalkozunk, hiszen sokkal lényegesebb, hogy mit mondott a két vezető a tárgyalás után!

Borítóképen: Emmanuel Macron 2017. november 11-én a Clemenceau szobornál (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Remi Jouan, licenc: CC BY-SA 3.0)

Macron nagy önbizalommal vágott neki útjának, mi pedig összeraktunk egy jó kis összeesküvés elméletet magabiztossága okáról. Az egyelőre nem derült ki, hogy az elméletünk szerinti atomerőművek szóba kerültek, vagy sem, de az igen, hogy mindkét vezető pozitívan értékelte a találkozót!

Azzal együtt, hogy mindkét vezető megismételte a maga álláspontját, ezúttal biztosak lehetünk benne, hogy történt valami a háttérben, ugyanis Putyin elnök is jónak ítélte a tárgyalásokat. De előbb nézzük, hogy Macron mivel érkezett!

Azon túl, hogy persze elsorolta a Nyugat részéről felhozott vádakat, azt javasolta, hogy új mechanizmusokat találjanak ki, de nem ám a mai is létezők rovására, hanem azok mellett. Azt nem részletezte ugyan, hogy ezek milyen mechanizmusok lehetnek, e feltételezhető, hogy a tárgyaláson legalább ezek körvonalait felvázolhatta Putyinnak.

Azért gondoljuk ezt, mert Putyin elnök mindenféle konkrétum nélkül nem nyilatkozott volna úgy, hogy Macron több elképzelése is alapja lehet az ukrajnai helyzet rendezésének. Közölte azt is, hogy a francia elnök mai, kijevi látogatása után újra egyeztetnek telefonon.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy Macron – ahogy el is mondta – egyfajta mediátorként akar eljárni, így feltehető, hogy javaslatait, és az arra adott válaszokat megosztja majd kijevi tárgyalásain, és az erre érkező reakciók a telefonos megbeszéléssel vissza is érkeznek majd Moszkvába.

Nagyon fontos tehát, hogy Kijev hogyan reagál, és ha nincs teljes elutasítás, talán hamarosan azt is megtudhatjuk, hogy pontosan mit, miket javasolt a francia köztársasági elnök az ukrajnai probléma megoldására.

Feltéve, hogy az elhangzottak nem csak a “mosolydiplomácia” körébe tartozó udvariassági körök voltak…

Ajánlott Cikkek