Magyarok a világban Magyarság Nagyjaink

Nagyváradról a Mount Everestre

Elindult a Mount Everest tiszta, vagyis pótlólagos oxigén nélküli megmászására Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó Budapestről.

A Kalifa Alpin Csapat sportolója pénteken érkezik meg a nepáli fővárosba, ahol néhány napot vesz igénybe az ügyintézés. Katmanduból előreláthatólag egy hét alatt éri el az Everest 5360 méteren kialakított alaptáborát.

A trekking teljes időtartama alatt mintegy 4000 méternyi szintemelkedést kell magam mögött hagynom, ami kiváló előakklimatizáció lesz – mondta az MTI-nek a hegymászó, aki 2013 óta vesz részt magashegyi expedíciókon, és ez idő alatt a világ 14 nyolcezer méternél magasabb hegye közül négyet mászott meg oxigénpalack nélkül. Ennél többet magyar részről csak példaképe, Erőss Zsolt tudhatott maga mögött.

Most ő lehet az első magyar, akinek sikerül pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül megmásznia a világ legmagasabb, 8848 méter magas hegyét. Az expedícióra 50 kilogrammnyi felszerelést vitt magával Budapestről, amit a magaslati táborokba is a maga erejéből akar feljuttatni. Amennyiben terve sikerül, Magyarország lehet a 40. nemzet a világon, amelynek a hegymászója pótlólagos oxigén nélkül jut el a világ tetejére.

erdely.ma

Ajánlott Cikkek