Vélemény Vélemény-cikkeink

Napi vakcina-ámokfutás

A csapból is ez a téma ömlik, így mi most összefoglaltuk azt, ami az utóbbi egy-két napban megjelent hírként. Az a helyzet, hogy az Unió meg egyes országok súlyosat hibáztak, és ilyenkor mi a legjobb megoldás? Támadni, terelni, hülyeségeket beszélni… Ez utóbbi egyébként is a XXI. századi politikusok egyes csoportjainak mintha kizárólagos tulajdonságává nőtte volna ki magát…

„Az orosz Szputnyik V vakcinával csak saját felelősségre olthatják be polgáraikat az EU tagállamai, mivel az nem szerepel az Eu oltási stratégiájában.”

Ezt Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője pénteken nyilatkozta. Azt elfelejtette hozzátenni, hogy a más, az EU oltási stratégiájában szereplő oltóanyagot is önkéntes alapon kapják meg az oltottak, és a protokoll része egy nyilatkozat aláírása (egyébként ez normális napi gyakorlat pandémia-mentes időkben is!), ami arról szól, hogy az oltott saját felelősségre kéri az oltást. Lehet nagyot mondani, de akkor az legyen tényleg nagy! Ez vihar a biliben…

„Az EU polgárai végre a saját bőrükön is megtapasztalhatják, miért jó, hogy az Európai Unió tagjai vagyunk. E nélkül Szlovákiának nem lenne esélye ilyen rekordidő alatt ilyen mennyiségű, aktuálisan hozzáférhető oltóanyaghoz jutni, amely pillanatnyilag a lehető leghatékonyabb.”

Ez az agyroggyant gondolat Igor Matovičtól származik, aki még mindig azon munkálkodik, hogy egy maffia-államot valahogy elfogadhatóvá tegye az Unió vezetői előtt. Ehhez pedig a nyelvét használja – csak nem vette észre, hogy Európa alfelét célozta meg vele… Mentheti a helyzetet, ha a kormányfő nem ismeri az angol, a svájci, vagy éppen az izraeli oltottsági adatokat, akik most saját bőrükön tapasztalják, hogy… lassan kialakul a nyájimmunitás! Náluk…

„Tekintettel az ügy iránti jelentős érdeklődésre, az ombudsman felkéri a bizottságot, biztosítson hozzáférést a szerződésekhez a lehető leghamarabb, de legkésőbb február 11-ig.”

Az európai ombudsman pénteken vizsgálatot indított a szerződésekhez történő hozzáférés ügyében, mert korábban a nagyvállalatok uniós politikákra való befolyását vizsgáló lobbicsoport kérését elutasította a Bizottság. Itt nem is az ombudsman mondata a lényeges, hanem az a szabály, miszerint:

„Amennyiben a bizottság úgy véli, hogy az információk ellentétesek a közérdekkel, elutasíthatja az ombudsman kérését a nyilvánosságra hozatallal kapcsolatban.”

Nos, az ombudsman funkciója éppen az, hogy a köz érdekében a regnáló hatalom egy ellenőrző-pontjaként felszólaljon akkor, amikor olyan közérdekkel ellenkező(nek tűnő) dolgokat tapasztal, mint ami most az Európai Bizottság vakcina-beszerzésével kapcsolatban felmerült… Amikor egy kérelem, és annak elutasítása ugyanazon érvre (közérdek) épül, ott bizony mattot kap a logika!

„Az olasz újságok rendkívül pozitívan reagáltak arra a hírre, hogy a magyar kormány engedélyezte a Szputnyik V vakcina felhasználását, és így az első ország lett Európában, ahol jóváhagyták az orosz oltóanyagot.”

ÉS ezúttal az olaszok nem csak beszélnek, ugyanis az Európai Bíróság elé viszik a vakcina-szállítások ügyét, ugyanis – mint Domenico Arcuri bejelentette -, a jövő héten újabb 20%-kal csökken a Pfizer BioNTech-vakcinaszállítmány a már most is csökkentett mennyiséghez képest…

„Nemcsak az országok közötti, hanem az országokon belüli nem létfontosságú utazásokat is korlátozni kell szükség esetén.”

Ezt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sütötte el. Magvas gondolat, amihez már csak kérdéseket tudunk fűzni:

  • Eddig ezt miért nem lehetett megtenni?
  • Nem lehet, hogy ilyen korlátozás eddig azért nem volt, hogy a gazdagoknak kedvezzenek, akik a karanténokat, és/vagy a tesztekre rendelkeznek idővel és pénzzel?
  • Lehet, hogy ezek a gazdagok terjesztették a leginkább a vírust?
  • A belső migrációban érintetteket így most elzárják családjaiktól?
  • Ha elzárják őket szeretteiktől, akkor ugye lezárják végre TÉNYLEG az Unió határait a külső migránsok előtt?

Sajnos ez még csak a leginkább szemet szúró hírek, nyilatkozatok gyűjteménye, de közel sem teljes a válogatás, mert bizony itt most olyan ámokfutás megy a hárítás-terelés-támadás politikusi szentháromság jegyében, amit még a világ nem látott!

Ajánlott Cikkek