Hírek

NATO: Egészpályás letámadás!

Az orosz álláspont szerint az ukrajnai háború elsődleges kiváltó oka a NATO európai terjeszkedése. Tudjuk, hogy ezt Nyugaton teljesen másképp magyarázzák. Ebben a vitába nem osztjuk a Nyugat álláspontját. Már csak azért sem, mert a világ másik felén is a NATO expanzióját látjuk… Dél-Korea állami hírszerző ügynöksége, a Nemzeti Hírszerző Szolgálat ugyanis csütörtökön közölte, hogy első ázsiai tagként csatlakozott a NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központjához.

Borítóképen: Szöul (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Joon Kyu Park, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

A másik fontos pontja pedig ennek a vitának az, hogy – akár igaz, akár nem az orosz és kínai érvelés – mindkét ország folyamatosan jelzi, számára nem megfelelő az a terjeszkedési politika, amit Nyugaton a nyitott ajtó politikájának neveznek, Keleten pedig a NATO terjeszkedésének, ami felborítja a kialakult, és jobbára működőképes egyensúlyt. Mert bizony a NATO kibervédelem csak az előszobája sok más, az erőegyensúlyt veszélyeztető együttműködéshez…

Da Zhigang, a Heilongjiang Tartományi Társadalomtudományi Akadémia Északkelet-ázsiai Tanulmányok Intézetének igazgatója a Global Timesnak azt nyilatkozta, hogy;

Dél-Korea csatlakozása a NATO kibervédelmi együttműködéséhez teret ad az országnak, hogy csatlakozzon más, az Egyesült Államok által vezetett hírszerzési mechanizmusokhoz.

Tavaly az Egyesült Államok Képviselőházának a 2022-es pénzügyi évre vonatkozó nemzeti védelmi felhatalmazási törvényjavaslata már megkövetelte az Egyesült Államok kormányától, hogy fontolja meg a Five Eyes szövetség kiterjesztését Dél-Koreára és három másikra, ha elfogadják.

Five Eyes

Hírszerzési szövetség, amely Ausztráliát , Kanadát , Új-Zélandot , az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat foglalja magában. Ezek az országok részes felei a többoldalú UKUSA-megállapodásnak , amely a jelfelderítés terén közös együttműködésről szóló szerződés. A szövetség Winston Churchill 1946-os vasfüggöny-beszédéből jött létre, amelyet elolvasva kiderül, hogy ma már nagy biztonsággal megállapítható, hogy ez a szövetség is rég túlterjeszkedett eredeti céljain:

Sem a háború biztos megelőzése, sem a világszervezet folyamatos felemelkedése nem érhető el az általam az angol nyelvű népek testvéri egyesülete nélkül. Ez különleges kapcsolatot jelent a Brit Nemzetközösség és Birodalom és az Egyesült Államok között… a katonai tanácsadóink közötti bensőséges kapcsolat folytatását, ami a lehetséges veszélyek közös tanulmányozásához vezet…

„Ha az Egyesült Államok vissza akarja szorítani Kínát vagy Oroszországot, és győzni akar a tényleges katonai konfliktusban, akkor fölényt kell szereznie a hírszerzésben. Az Egyesült Államok vezette kiber- és hírszerző csoportok átrendeződésének célja egy globális hálózat létrehozása” – mondta Song Zhongping, kínai katonai szakértő és kommentátor.

Most mondjuk; Kína jelzett, nem először, és feltesszük, nem utoljára! Talán nem így volt ez Moszkva esetében is?

A cikk teljes terjedelmében a Global Times felületén olvasható.

Ajánlott Cikkek