Hírek

NATO? Rendben, nincs gáz!

Erről cikkezik a helyi sajtó. Az Iltalehti szerint a finnek bejelenetése után, amelyben közöték, hogy csatlakoznának a NATO-hoz, Oroszország már pénteken leállíthatja a gázszállítást az országba. A lap nevük elhallgatását kérő hivatalnokokra hivatkozik. De van ám más is!

Borítóképen: Martinlaakso gáz- és szénerőmű Vantaaban, Finnországban (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Joneikifi, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Az Európai Unió hivatalos dokumentumai a legvalószínűbb biztonsági fenyegetések között azonosítják a hibrid befolyás, azaz az eszközök kombinációjának veszélyeit. Hanna Smith, a Hibrid Kompetencia Központ kutatási igazgatója azt is megjegyzi, hogy ezek jelenleg valószínűbbek, mint a katonai akciók.

„A hibrid fenyegetésekkel kapcsolatos műveletekben csak a képzelet szab határt a műveletek megtervezésében és az eszközök használatában” – mondja Smith.

Az Iltalehti szerint az Izvesztyia című lap szerdán arról számolt be, hogy az orosz Állami Duma a Szaimaa-csatorna bérleti szerződésének felmondását fontolgatja, ha Finnország csatlakozik a NATO-hoz. A megállapodás felmondásának oka az országok közötti kapcsolatok megromlása lenne. A Saimaa lezárása megzavarná a teherforgalmat, de az ukrajnai háború kezdete óta lelassult a forgalom a csatornán.

A csatorna nem a legnagyobb gond, sokkal inkább probléma lenne a gázszállítás leállítása… Egy 2022 februárjában készült felmérés szerint ugyanis Európában – Észak-Macedónia után – a második legnagyobb kitettséggel Finnország rendelkezik, ami az orosz gáz részesedését illeti!

Mennyi az annyi? 94%!

Nem lesz egyszerű az élet Finnországban sem…

Ajánlott Cikkek