Hírek

NATO Steadfast Noon hadgyakorlat 14 ország részvételével októberben

A NATO tervezett Steadfast Noon gyakorlatára október 17. és 30. között kerül sor Európában. Ez áll az Észak-atlanti Szövetség közleményében .

A NATO légiereje több tucat repülőgép bevonásával nukleáris elrettentő gyakorlatot fog végrehajtani Északnyugat-Európa felett 2022. október 17-től, hétfőtől. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár korábban azt mondta , hogy a szövetség csak “rendkívüli ” körülmények között használhat nukleáris fegyvert, hangsúlyozva, hogy a szövetség szorosan figyelemmel fogja kísérni Oroszország nukleáris gyakorlatait . Ezt megelőzően a főtitkár nem volt hajlandó beszámolni azokról a konkrét intézkedésekről, amelyeket a NATO hozna, ha Moszkva atomfegyvert használna. Ezt az információt kiváltságnak nevezte, amelyet Oroszország nem kap meg.

Harci fegyvereket nem fognak használni

A NATO közleménye szerint a tervezett gyakorlatokon nem használnak éles fegyvert. A manőverek október 17-én kezdődnek és október 30-ig tartanak, 14 ország és legfeljebb 60 katonai repülőgép vesz részt azokon.

14 ország részt vesz a NATO nukleáris csapásokat szimuláló gyakorlatain

Kiképző repüléseket hajtanak végre Belgium , az Északi-tenger és Nagy-Britannia felett . A NATO közleménye hangsúlyozza, hogy a Steadfast Noon gyakorlat nem kapcsolódik az aktuális világeseményekhez. Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára kijelentette , hogy Oroszország ukrajnai különleges katonai művelete ellenére a NATO nukleáris elrettentő gyakorlatokat fog tartani . A főtitkár szerint ez egy szokásos intézkedés annak biztosítására, hogy a nukleáris elrettentés biztonságos, megbízható és hatékony maradjon. 

Az orosz külügyminisztérium reakciója:

Szergej Rjabkov külügyminiszter -helyettes elmondta, hogy Moszkva szorosan figyelemmel kíséri a NATO-gyakorlatokat az orosz határok közelében. Szavai az orosz sajtóban olvashatóak.

A diplomata szerint a rendszeres Steadfast Noon gyakorlatok a nukleáris komponens kidolgozásával járnak, beleértve a követelmények (az atomsorompó-szerződés (NPT)) megsértését is. Rjabkov kifejtette, hogy az ügy a nukleáris potenciállal nem rendelkező országok személyzetének bevonására vonatkozik a nukleáris fegyverekkel végzett kiképzési tevékenységekbe.

De ez csak egy kis eleme annak, amit a NATO rendszeresen csinál. Természetesen ezt szorosan figyelemmel kísérjük, és figyelembe vesszük a témával kapcsolatos megközelítésünkben és annak megértésében, hogy mi történik a NATO-oldalon

Szergej Rjabkov Oroszország külügyminiszter-helyettese

A diplomata hozzátette: a NATO-gyakorlatok nem vészhelyzetet szimulálnak hanem, rendszeresen zajlanak. Szerinte fontosságukat nem lehet alábecsülni, különös tekintettel arra az “agresszív nukleáris retorikára, amelyet Oroszország hall a nyugati ellenfelektől”.

Korábban a külügyminiszter- helyettes emlékeztette Washingtont a karibi válságra, és azzal vádolta az Egyesült Államokat , hogy döntő katonai-stratégiai fölény megszerzésére törekszik. A diplomata szerint az Egyesült Államok, akárcsak a karibi válság idején, nem akarja figyelembe venni Oroszország aggályait.

Ajánlott Cikkek