Foci Semleges Térfél Sport

Nb1: Hogyan lesz ebből foci?

Az idei téli átigazolási szezonban is volt jövés-menés, a focit szeretők körében mégis két olyan igazolás borzolta a kedélyeket, amelyek úgy önmagukban véve nem lennének nagy szenzációk, de a körülményeket figyelembe véve igen rossz üzenetük van.

Borítóképen:

Igen, Csongvai Áron és Katona Mátyás átigazolásáról van szó, akik Újpestről minden jel szerint Fehérvárra igazolnak.

Mielőtt bárki félreértené; a két játékosnak a transzferekhez sok köze nincs, az meg érthető, ha nem állnak ellent annak, hogy új klubjuknál akár a többszörösét kereshetik, mint Újpesten…

De nézzük a körülményeket előbb! Az Nb1 úgy néz ki, hogy van 4-5 csapat, amelyek valódi versengésben vehetnek részt, miután a kieséstől nem kell tartaniuk. Esetükben tényleg az a lényeg, hogy minél jobb helyezést érjenek el, és közben az Nb2 réme nem lebeg Damoklesz kardjaként a fejük fölött.

De – és ez a lényegesebb! – van hét csapat, amelyek közül bármelyik kieshet!

Erre azt egyesek azt mondják, hogy ez milyen jó, mert kiélezett a verseny, mások meg azt mondják, nem szerencsés, hogy „így alakult” (erről az idézőjelről még lesz szó!), mert a kiesés ellen küzdő csapatok félelemben élve nem tudnak úgy, és nem tudják azt játszani, amit szeretnének, így gyenge a színvonal.

Ezt a dilemmát nem oldjuk fel, ellenben meg kell jegyezni, hogy az Nb1 létszámának ehhez a helyzethez semmi köze nincs!

Miért? Mert a már említett öt csapat, amelyik nagy valószínűséggel nem eshet ki saját magának, a saját maga által elért eredményeknek köszönheti, hogy ott tart, ahol, és ugyanez igaz a másik hét csapatra is!

Miért gondoljuk ezt? Mert a már említett két átigazolás rávilágít arra, hogy miért tart ott a több, mint tíz éve válságról válságra vergődő Újpest, ahol éppen van – négy pontra a kieső helytől – és arra is, hogy 4-5 éve miért nem versenyképes azzal a Fradival szemben, akit pedig korábban rendesen lekörözött, és hogy miért áll most kettő (!) pontra a kieső helytől!

Erre még visszatérünk, de a többi kieséssel veszélyeztetett csapatról is érdemes pár szót ejteni. A Zalaegerszeg hektikusan teljesít, de az utóbbi időben csak vereségek és döntetlenek jöttek – utolsó győzelmüket még 2022 november elején szerezték…), ki is rúgták Ricardo Moniz edzőt. A keret nem túl erős, de – mint azt korábban bizonyították – egy jól összerakott játékkal képesek egy erős középcsapat szerepére. Most nem ez van…

A Zete még így is viszonylag jó helyzetben van, ahogy a kizárólag magyar játékosokra építő Paks is, de utóbbi esetében nagy kérdés, hogy akkor az ő öt pontos előnyük a kiesővel szemben annyit tesz, hogy a magyar játékosok össze-vissza ennyire képesek?

A Mezőkövesd a Pakssal azonos pontszámmal áll a tabellán, de ott talán éppen ellentétes folyamatot látunk, mint a Zete esetében; az utóbbi időkben mintha kezdene összeállni az immár másodszor itt edzősködő Kuttor Attila csapatának játéka, ami Kuttor első mezőkövesdi időszaka alatt igencsak meglepte a riválisokat! Akkor be is húztak egy negyedik helyet, de aztán Kuttort – ki tudja miért… – menesztették.

És akkor itt jön 20, illetve 22 ponttal a Fehérvár és az Újpest, rájuk visszatérünk, de előbb jöjjön a kieső helyen tartózkodó Honvéd (18 pont) és az utolsó, így természetesen kieső helyen lévő Vasas (17 pont). Utóbbi esetében megint az a kérdés, hogy;

Vajon a magyar játékosok ennyire képesek?

Ugyanis a Vasasnál is az a stratégia, hogy kizárólag magyarokat foglalkoztatnak, aminek örülhetne az ember, hacsak azt nem úgy tennék, hogy olyan (valaha volt) jó játékosokat szerződtetnek, akik már benne vannak a korban, vagy akik ugyan még fiatalabbak, de máris elérték képességeik határát… Nem, nem a magyar focistával van a baj, hanem a klubbal, aki nem használja ki utánpótlásában rejlő lehetőségeit.

A Honvédnál nem ez a helyzet, ott nemzetközi merítéssel dolgoznak, de az eredmény az közel azonos… Mióta a sokat kritizált George F. Hemingway eladta a klubot mai tulajdonosainak, az új gazdák hiába költenek sokat – feltehetően, mert a magyar fociban nincs sok transzparencia… -, az eredmények nem jönnek, sőt – ha van ilyen – inkább mennek! És hol vannak a korábban szép számban érkező tehetségek a Honvéd utánpótlásától, a Magyar Futball Akadémiától?

Látható, hogy a csapatok mindegyike esetében van, vagy vannak olyan tényezők, amelyek nem a környezet következményei, hanem a rossz, vagy nem létező stratégiából, és egyes vezetői döntésekből következnek!

És ez nincs másként az Újpestnél is, ahol évről évre patikamérlegen mérik azt, hogy mi az a legolcsóbb működés (az igazolásoktól és a játékosok fizetésétől kezdve a klub minimális számú alkalmazottjáig, de akár a takarítók számáig, és béréig, hogy a stadion korlátján szárított mezekről már ne is beszéljünk…), amivel még bent lehet maradni az Nb1-ben.

De a Videoton sem jobb a Deákné vásznánál! Pénz az ugyan mintha kevesebb lenne, de arra még mindig van, hogy elsőre jó és látványos igazolásokkal operáljanak, csak éppen játék, meg eredmény nincs… És akkor rakjuk össze ezt a kettőt!

Újpesten most a patikamérleg azt mutatja, hogy akár gyengébb minőség mellett is bent lehet maradni az Nb1-ben, ellenben a közvetlen rivális biztosan jó pénzt ad a két legjobb magyarért, aki a csapatban van!

Az, hogy ezek a játékosok elkötelezett újpestiek, nem számít, ahogy az sem, hogy a közönség megint egy görcsös, botladozó csapatot fog nézni az idény végéig, amikor persze vagy kiesik csapata, vagy nem…

A másik oldalon pedig ott a kérdés; vajon tényleg ez a két játékos fogja megoldani a Vidi problémáit? Aligha… De legalábbis a Fehérvárnak papíron (ez persze sokszor nem jelent semmit) sokkal jobb játékosai vannak, az ő nyereségük feltehetően annyi, hogy a két Újestről érkező legalább nem a riválist erősíti.

Hát ez mindkét oldalról igen komoly sportszakmai cselekedet! Ja, nem… De leleplezi azt, hogy – akárcsak a többi csapat – önhibájukból veszélyeztetettek a kieséstől!

Persze Újpesten az a mondás, hogy mit tehet a tulajdonos arról, hogy elszálltak a játékosok játékjogának árai (igazolási díjak), és arról, hogy a fizetések is elszálltak! Nagy valószínűséggel semmit nem tehet, pont ugyanúgy, mint a szurkoló sem tehet semmit az ellen, hogy a párizsi ára a duplájára nőtt egy év alatt.

Csakhogy a szurkoló kénytelen-kelletlen megveszi azt a párizsit, míg az Újpest tulajdonosa beduzzog, és költséget csökkent, ami persze a minőség rovására megy (ha úgy tetszik, ő a párizsi helyett valami még olcsóbbra vált…).

De ez nem csak az Újpest esetében van így! A többi klub, amelyek érintettek lehetnek a kieséssel pontosan ugyanezt a verklit hajtják, legalábbis abban az értelemben, hogy működésük eredménye a minőség romlása.

Ennyit a kiélezett versenyről, és ennyit arról, hogy miért szigetszerű jelenség a Fradi, na meg a Nemzeti Válogatott utóbbi időkben tapasztalható jó szereplése! Na meg a Kecskemété. Nem lehet, hogy ott valamit jól csinálnak?

Ajánlott Cikkek