Hírek Magyarság Nagyjaink Történelem Történelem Videók

„Ne hagyjuk, hogy a környező országok írják helyettünk történelmünket…”

Ne hagyjuk, hogy a környező országok írják helyettünk történelmünket, azok tematizálják saját tragédiánkat, akik nyertesei voltak ennek a “békének” – írja a Magyarságkutató Intézet, idézve azt a beszélgetést, ami az M5 TV csatorna „Ez itt a kérdés” című műsorában hangzott el.

Borítóképen: A Magyar Állami Operaház Hajós utcai oldalbejárata, gróf Apponyi Albert (forrás: wikimedia, szerző: FOTO:Fortepan — ID 30180 / Kiss Gábor, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Az M5 TV csatorna „Ez itt a kérdés” című műsorának vendége volt az Intézet főigazgató-helyettese: Vizi László Tamás. Beszélgetőtársaival: Máthé Áron történésszel és Kálomista Gábor producerrel a Béke a nemzetek felett című új mozifilm bemutatója kapcsán a trianoni nemzetcsonkítás kérdéskörét járták körül.

  • Hogyan dönthettek saját sorsunkról a fejünk felett?
  • Milyen út vezetett a gyalázatos diktátum aláírásáig?
  • Mennyire voltunk tisztában azzal, hogy mi a vesztenivalónk?
  • Ha mi magunk nem dolgozzuk fel saját történelmünket, akkor megteszi helyettünk más?
  • Hol tartunk nemzetünk legsötétebb órájának feldolgozásában?

A magyar nemzetre mért legsúlyosabb csapás – a trianoni békediktátum okozta tragédiára mindörökre emlékezni kell, emlékeztetni rá a nemzet ma élő tagjait!

A tudományos főigazgató-helyettes kiemelte: egyszer és mindenkorra véget kell vetni a szőnyeg alá söprés politikájának, a Trianon-kérdéskört ki kell beszélni, újra kell értelmezni, nemzetünk legnagyobb történelmi traumáját történészi alapossággal meg kell vizsgálni, enélkül nem tudjuk megérteni múltunkat és nem lehet jövőnk.

A beszélgetés résztvevői összegzésképp elmondták: az Apponyi gróf vezette magyar békedelegáció küzdelmét bemutató film éppen ezt feldolgozó munkát segítheti, feltárva azokat az akkori belpolitikai és külpolitikai okokat és körülményeket, amelyek hazánk ezeréves történelmének legkatasztrofálisabb veszteségéhez vezettek.

forrás: Magyarságkutató Intézet

Ajánlott Cikkek