Hírek

Négy európai vevő már rubelben fizetett, és sorakoznak a többiek is

Az orosz sajtót bejárta a hír, miszerint négy európai ország máris rubelben fizetett, míg tíz másik már nyitott számlát a Gazprombanknál. Ők azok, akiknek majd később lesz esedékes a fizetés, de már előre megteremtették a fizetés feltételeit. Bulgária és Lengyelország viszont nyíltan megtagadta a rubelben történő fizetést, így a Gazprom a két országba már nem szállít…

Borítóképen: Pénzek az euro előtt (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Sérgio Valle Duarte, licenc: CC BY 3.0) A kép illusztráció

A lengyel illetékesek annyit közöltek, hogy van elég gáz a tározókban, míg Bulgáriából az a hír jött, hogy egy hónapra elegendőek a készleteik. Előbbi nem mond sokat, utóbbi meg nem túl sok!

Azt nem tudni, hogy melyik négy ország fizetett máris rubelben, de azt tudni kell, hogy a lengyel és a bolgár akció nem változtatott érdemben az áron, hiszen egyedül Németország több, mint négyszer annyi gázt importál Oroszországból, mint a két ország összesen!

Ezzel együtt az oroszok felhívták a figyelmet arra, hogy mind Lengyelország, mind Bulgária köteles biztosítani a területén áthaladó tranzitforgalom zavartalanságát, azonban saját részre nem vehet ki az átáramló gázból.

Ennek komoly jelentősége van, ugyanis, amikor Ukrajna csapolgatta a tranzit-gázt 2006-ban és 2009-ben egyes országokban komoly leállások voltak, hiszen egész egyszerűen nem volt elegendő gáz!

Nem véletlen, hogy a New Yorkban tartózkodó Szijjártó Péter is szükségét érezte megszólalni az ügyben, és beszámolni arról, hogy a Balkán áramlaton (amely Bulgárián is áthalad, és ma Magyarország ebből az irányból kapja a gázt!) zavartalan a szállítás hazánk irányába.

A lényeg azonban az, hogy végül nem sikerült az Európai Bizottság terve, végül mégis rubelben történik a fizetés, ami pedig tényleg igencsak erősíti a rubelt,

ami most az euróval szemben a 2018-as 78-as szinten mozog, míg a dollárral szemben a 73-as szint körül, ami 2021-ben is erősnek számított.

Az viszont tény, hogy az euró a dollárhoz képest az orosz-ukrán háború kirobbanása óta jó 5-6%-ot gyengült… Igen, lassan megtörténik, amitől tartottunk, Európa gazdasága gyengélkedik!

Ajánlott Cikkek