Hírek

Nem bíznak az EU-ban, sokkal inkább az USA-ban!

Kik? A finnek és a svédek. Bizony, ez pontosan így van. És ez egy komoly szegénységi bizonyítvány az Európai Uniónak! Miért állítjuk, hogy előbb bízik Stockholm és Helsinki előbb Washingtonban, mint Brüsszelben? Mert ellenkező esetben nem lépne be a NATO-ba! ÉS ez hogyan függ össze? Megírtuk!

Borítóképen: A NATO-tag európai országok zászlós térképe (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: DrandomFactor, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Talán kevesen tudják, de az Európai Unió úgynevezett Lisszaboni Szerződése tartalmaz két igen fontos záradékot:

  • Kölcsönös védelmi záradék
  • Kollektív védelem

Korábban éppen ezen záradékok miatt írtuk, hogy Ukrajnának bizony nem szabad csatlakoznia az EU-hoz! Mert ha megtenné – helyesebben, ha felvennék! – azonnal életbe lépne a két záradék, és ilyen formán máris mehetnénk hadba az oroszok ellen…

Igen ám, de úgy tűnik, hogy északon ezt a garanciát nem értékelik, hiszen – feltevésünk szerint – sokkal kevésbé bíznak az Európai Unió védelmi képességeiben, mint a NATO-éban. Azaz, mint az Egyesült Államokéban!

Pedig az Európai Unió védelmi alapjait meghatározó záradékok elég erősnek tűnnek:

A Kölcsönös védelmi záradékból idézünk:

„Ez a záradék előírja, hogy az uniós országok valamelyikének a területe elleni fegyveres támadás esetén a többi uniós ország – az Egyesült Nemzetek Alapokmányának 51. cikkével összhangban – köteles minden rendelkezésére álló segítséget és támogatást megadni ennek az országnak.” (forrás: EUR-Lex)

A Kollektív védelemről szóló záradékból:

„Amikor egy uniós tagállam saját területén fegyveres agresszió célpontjává válik, a többi tagállamnak minden rendelkezésére álló módon segítséget kell nyújtania számára. Az ilyen vállalásoknak összhangban kell állniuk a tagállamok NATO-tagként tett vállalásaival.” (forrás: EUR-Lex)

Nos, ugye nem véletlen, hogy a franciák miért akarnak egy tényleg működőképes európai haderőt (értsd európai irányítás alatt álló, kizárólag a tagországok katonai erejére épített!) létrehozni?

Nem bizony… Marine Le Pen egyenesen kilépne a NATO-ból, de Emmanuell Macron is az önálló európai haderő megteremtésében látja a megoldást!

Ajánlott Cikkek