Magyarság Tájak/korok Történelem

Nem bűn leszakajtani: a természet adományai

Hogy pontosabbak legyünk, nem az asztalhoz kell ülni ahhoz, hogy a következő finomságokat megízlelje az ember, sokkal inkább „Ki a természetbe!”. Olyan vadgyümölcsökről lesz ugyanis szó, amelyek igen finomak, és manapság is fellelhetők!

Az már egy más kérdés, hogy egy-egy adott területen milyen szabályok vonatkoznak a vadon termett növények, illetve azok terméseinek begyűjtésére, így mielőtt bárki is nekivág, hogy megszerezze az erdő finomságait, nem árt, ha tisztázza, milyen vonatkozó szabályok érvényesek.

Fosóka… A fosóka szilva, ami egyebek iránt nem feltétlenül szolgál rá nevére, ezért manapság más néven is lehet látni időnként a piacok kínálatában, úgymint cseresznyeszilva, vagy mirabolán, de mi a magunk részéről nem vagyunk annyira városiak, hogy ne lenne megfelelő a korábbi korábban fosóka, lotyóka, potyóka megnevezés!

Fosóka

Az ízletes, édeskés-savanykás gyümölcsöt tövises bokorfán keressük, ami jellemzően március végén zöldesfehéren virágzik. Gömbölyű termése sárga vagy piros.

Felhasználják például aszalványnak vagy lekvárokhoz, de pálinkát is főznek belőle.

A zselnicemeggy (mi kutyacseresznyeként ismerjük!) termése is ehető és finom. Igaz, jobb főzve kísérletezni vele, hiszen a magjának belseje mérgező kéksavat tartalmaz. Azonban, ha nem törik össze a mag, nincs miért aggódni. Viszont a levele főzve, forrázva is mérgező.

Zselnicemeggy

Májusban virágzik, július-augusztusban érik. Általában más gyümölcsökkel keverve használják fel. Pektintartalma magas, ezért jól zselésít. Használják például lekvár, szörp, zselé, vagy aszalt gyümölcslapok készítéséhez.

Ha a világ legsötétebb színű lekvárját szeretnénk előállítani, akkor a madárcseresznyével érdemes vegyíteni, és úgy elkészíteni. Európában őseink 5000 éve, a paleolit korban már biztosan fogyasztották, igen változatos méretű fái és igen változatos ízű és színű termése június elejétől kb. július közepéig szedhető. Termése apró kb. 1 cm-es a termés. Színe a halvány pirostól a sötét pirosig, szinte feketéig terjed.

Madárcseresznye

A fehér eper és a fekete eper is előfordul hazánkban. Számos ételhez felhasználják, például rétesekhez, felfújtakhoz és gyümölcslevesekhez, de pálinka is készül a terméséből. Régen a selyemhernyó tenyésztéshez tápláléknövényként is alkalmazták.

Faeper

Áprilistól júniusig virágzik az akár tíz méteres magasságot is elérő fa. Termése édes, levele vércukorszint-csökkentő, izomerő-fokozó hatású. Teáját megfázásra, köhögésre is alkalmazzák.

A vadkörte – más nevén a vackor, mint azt tudjuk Süsütől! – gyakori hagyásfa, vagyis fakitermelésben meghagyott hasznos gyümölcsöt termő fa. Azonban készítenek belőle mérő- és rajzeszközöket, illetve parkettát is. Gyümölcséből finom aszalvány készíthető, valamint kiváló szörpként, gyümölcsléként és pálinkaként is.

Vadkörte

Szárított levelei fertőtlenítő hatásúak, így gyógyteák alkotója is lehet. A vadkörte viszonylag gyorsan nő, és kedveli a napfényt.

A vadalma pár centis termései kemények, kicsit fanyarok. Például gyümölcssajt, ecet, bor és húsokhoz mártás készíthető belőle, de a narancsos vagy almás lekvárokat is feldobja.

Vadalma

Ágai sokszor tövisesek, ezért nem egyszerű a szedése, viszont ízletes, tápanyagokban gazdag gyümölcs.

Ezeket szedtük össze, azzal, hogy persze ott van még a csipke, a szamóca, vagy éppen az áfonya és persze a szeder is, hogy a különböző gombaféléket már ne is említsük.

Kertünkben egyébként a szeder, a szamóca, a csipke, és a madármeggy is magtalálható, és ráleltünk egy japán birsre is, amit a gazos terület kitakarítása során találtunk, ami reményeink szerint idén is terem majd, és megajándékos a semmivel össze nem téveszthető fanyar ízével!

Ajánlott Cikkek