Hírek

„Nem egy olyan forgatókönyv, melyet valaha láttunk”

Továbbra sem vagyunk meggyőzve arról, hogy tényleg minden igaz, amit az USA képviseletében nyilatkozó politikusok állítanak Oroszország csapatösszevonásairól Ukrajna határai mentén, de most egy olyan információt osztott meg Victoria Nuland, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese, ami mindenképpen fontosnak tartunk megosztani.

Borítóképen: Putyin és Lukasenka a 2013-ben rendezett hadgyakorlaton (forrás: TASS)

Nuland azt mondja, hogy Moszkva mintegy 100 taktikai csoportot vont össze az Ukrán határ közelében. Ez – mint mondja – nagyrészt a 2014-es forgatókönyvnek megfelelően zajlik, de ezúttal „sokkal nagyobb és halálosabb méretben”. Nem tudjuk ennek valóságát kideríteni, mert Moszkva nem hajlandó nyilatkozni, csak annyit mond, hogy nem készül támadásra Ukrajna ellen, viszont lépnie kell, mert Kijev és támogatói jelentős csapatösszevonásokat hajtanak végre, és minden korábbinál több hadfelszerelést halmoznak fel a Donbász közelében.

Ezt eddig is ismertük, de most a külügyér azzal állt elő, hogy az oroszok jelentős katonai erőt csoportosítottak Fehéroroszországba is, ezek az erők pedig szintén az ukrán határ közelében állomásoznak!

Nuland állítása szerint nagy részük fehérorosz katonai felszerelésben van jelen álcaként, de hadfelszerelésük, és csapatmozgásaik alapján úgy tudja, hogy bizony ezek orosz egységek. Erre mondja, hogy ez „nem egy olyan forgatókönyv, melyet valaha láttunk”. Véleménye szerint az oroszok szinte minden Urálon inneni katonai erőt a határ mentére csoportosítottak, ami minden eddiginél komolyabb harci képességek felsorakoztatását jelenti!

Ha mindez igaz, akkor Oroszország több irányból is támadhatja Ukrajnát, amiből egyenesen arra lehet következtetni, hogy nem csak a vitatott hovatartozású területeket akarja. Véleményünk szerint azonban nem ez a stratégia!

Véleményünk szerint a csapatösszevonásokkal az a cél, hogy az ukrán és támogató erőket megosszák, vagy adott esetben északi irányból hátba támadják az ukránokat, amennyiben azok kelet-ukrajnai szakadár köztársaságokra támadnának!

Továbbra is kitartunk tehát amellett, hogy Moszkva nem ad parancsot a támadásra mindaddig, amíg a szakadár köztársaságokat nem támadja meg Ukrajna, ha viszont sor kerül egy ilyen attakra, akkor az oroszok nagyon kemény fellépésére számítunk!

Ajánlott Cikkek