Hírek

“Nem küldünk sem csapatokat sem fegyvereket Ukrajnának” – Erősítette meg Magyarország külügyminisztere

Budapest megismételte álláspontját az ukrajnai háborúval kapcsolatban, és hangsúlyozta, nem engedi, hogy katonai szállítmányok haladjanak át a területén.

borítókép illusztráció : https://www.flickr.com Sergey Lavrov and Peter Szijjarto МИД России

Magyarország nem engedélyezi a tranzit fegyverszállítmányokat sem áthaladni területén , és nem szállít fegyvereket sem Ukrajnának az Oroszországgal fennálló katonai konfliktus miatt – mondta Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ezzel megerősítve Budapest álláspontját.

„Úgy döntöttünk, akárcsak szövetségeseink, hogy nem küldünk csapatokat, nem küldünk fegyvereket. És nem engedjük meg halálos fegyverek tranzitszállítását Magyarországon”  mondta a miniszter az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén.

Magyarország további csapatokat telepített keleti határaihoz, hogy megakadályozza a szomszédos Ukrajnából meg nem nevezett fegyveres csoportok esetleges beszivárgását – tette hozzá Szijjártó. Budapest igyekszik megvédeni állampolgárait, valamint az Ukrajna nyugati részén élő magyarokat is a konfliktus közepette . Mivel a katonai szállítmányok könnyen célpontjaivá válhatnak az esetleges csapásoknak ezért sem engedélyezik katonai szállítmányok áthaladását az országon. Magyarország minden erejével igyekszik megtartani semleges státuszát az ukrán orosz konfliktusban. – fejtette ki Szijjártó Péter.

A vezető diplomata ugyanakkor az ellenségeskedés beszüntetésére szólított fel, és a jelenleg is zajló háború mindkét oldalát sürgette, hogy inkább törekedjenek a diplomáciai megoldásra . Sőt, Budapest készen áll arra, hogy a Moszkva és Kijev közötti esetleges tárgyalásoknak helyszínt biztosítson.

Ajánlott Cikkek