Vélemény Vélemény-cikkeink

Nem lehet, hogy ez a terv?

És nem lehet, hogy a kezdetektől fogva ez volt? Mostanában sok vita folyik arról, hogy mi áll az orosz aktivitás jelentős csökkenésének hátterében Észak-Ukrajnában, és mi lehet a cél délen és keleten, ahol viszont erősödik az aktivitás és egyes vélemények szerint az északról kivont haderők – feltöltés, utánpótlás után – szintén ezeken a területeken kerülnek bevetésre. Gyanús – de csakis feltételezés! -, hogy a terv már 2014-ben megvolt… Sőt, már 1800-ban!

Borítóképen: Ukrajna 1880 körül (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Роман Днепр, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

A terv neve pedig nem más, mint Novorosszija, vagyis Új-Oroszország. De mi is az?

Novorosszija, azaz Új-Oroszország, önhatalmúlag kikiáltott, nemzetközileg el nem ismert konföderáció volt 2014 májusa és 2015 májusa között Kelet-Ukrajnában, a Donyecki Népköztársaság és a Luganszki Népköztársaság uniójaként. Neve az Orosz Birodalom egykori dél-ukrajnai régiója, Novorosszijából származik. További államokat is létrehoztak más területeken, amelyek közül az Odesszai Népköztársaság és a Harkovi Népköztársaság kapott nagyobb visszhangot, de ezeket és még úgy hat-hét másik próbálkozást az SZBU felszámolt. (forrás: Wikipédia)

A borítóképen a történelmi Új-Oroszország látható (a sárgára sínezett rész), ami területileg hozzávetőleg megegyezik a 2014-es próbálkozással. Ezen a térképen nyugaton az Oszmán Birodalommal határos, de most nagyrészt Moldova, illetve Transznisztria (Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság), kisebb részben pedig Románia határolja.

Transznisztria, az egyetlen ENSZ-tagország által sem elismert ország orosz segítséggel vívta ki függetlenségét (az 1992. július 21-én aláírt békekötés értelmében a moldáv hatóságoknak nincs semmilyen beleszólása a terület politikájába), és azóta is oroszbarát vezetése van a Csongrád megyényi területet felölelő területnek.

Fontos tudni, hogy maga Putyin elnök is használta már 2014-ben az Új-Oroszország kifejezést, így biztos, hogy nem csak egy „helyi” kezdeményezés volt Novorosszija kikiáltása. Nem tudni pontosan, de az orosz erők mozgásai, az átcsoportosítások, és a csapásaik fő hangsúlyai alapján akár az is lehet, hogy a kezdetektől fogva Novorosszija megteremtése volt a cél…

Ajánlott Cikkek